Jakub Forgács Iné športy

Bystrica hostí majstrovstvá Slovenska v atletike: O limity na MS zabojujú skokanky Velďákové aj kladivár Charfreitag

Naše mesto bude doslova žiť športom. Víkend pod Urpínom totiž patrí majstrovstvám Slovenska v atletike. A veru, budeme sa mať na čo pozerať, pretože viacerí športovci zabojujú o splnenie limitov na majstrovstvá sveta v Pekingu.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica hostí majstrovstvá Slovenska v atletike: O limity na MS zabojujú skokanky Velďákové aj kladivár Charfreitag
Zdroj: TASR

Na 68. majstrovstvách Slovenska v atletike vyvrcholí na banskobystrických Štiavničkách počas víkendu aj úsilie niektorých splniť limit na majstrovstvá sveta v Pekingu. Očakávajú sa však aj ďalšie dramatické súboje, z ktorých sa môžu zrodiť hodnotné výkony.

Padnú ďalšie limity?

Aktuálny stav plnenia limitov na MS sa zastavil na čísle 13. Veľa času na letenku do Pekingu už nezostáva, 8. augusta zasadá výkonný výbor SAZ, o deň neskôr sa nominácie uzavrú a 10. augusta zo strany IAAF sa zrodí zoznam, koľkých atlétov pod čiarou akceptuje.

Šéftréner Martin Pupiš presne vymenoval, od koho limity na majstrovstvách Slovenska najviac očakáva. „K limitárom by sa mohli pridať kladivárka Lomnická, sestry Velďákové, Dana v trojskoku a Jana v diaľke, ďalej štvrtkárka Putalová a kladivár Charfreitag. Niektorí z nich, napriek tomu, že by limit nesplnili, by sa mohli na MS pretlačiť. IAFF bude pri definitívnych zoznamoch vychádzať z tabuliek a konkrétnych čísel limitárov, ak by sa počty v každej disciplíne s nimi nenaplnili, tak pridá z tabuliek ďalších. Z tohto pohľadu majú veľkú šancu Iveta Putalová a dvojičky Velďákové,“ povedal.

Na Štiavničkách by mali štartovať všetci známejší atléti, problémy pred domácim vrcholom ohlásil len oštepár Žeňúch s boľavým lakťom. Vlani na majstrovstvách SR taktiež vrcholilo úsilie atlétov pred ME v Zürichu pod Urpínom a bol to vydarený šampionát. Najviac na ňom vyčnievali šprintérky na 100 m Kršáková (11,53) a Bezeková (11,55) s limitmi na ME, Hrašnová (75,27) a Lomnický (76,49) v hode kladivom, diaľkárka Jana Velďáková (650) a výškar Matúš Bubeník spolu s Lukášom Beerom (obaja 223).

Najväčšie lákadlá MS

Doterajší limitári na augustové MS v Pekingu: Lucia Klocová (800 m), Jozef Repčík (800 m), výškar Matúš Bubeník, kladivár Marcel Lomnický, oštepár Patrik Žeňúch, chodci Matej Tóth (20 a 50 km), Anton Kučmín (20 km), Dušan Majdán, Martin Tišťan (50 km), Katarína Berešová v maratóne, Martina Hrašnová (kladivo) a chodkyne Mária Gáliková s Máriou Czakovou (obe 20 km).

V sobotu sa začína program od 13:50 a potrvá do 17:40, v nedeľu od 14:00 do 16:55. Z disciplín, ktoré najviac priťahujú, v sobotu sa mužské kladivo s Lomnickým, Charfreitagom a Kružliakom rozkrúti o 14:00, 800 m s Repčíkom sa pobeží v rovnakom čase, ženský trojskok s Danou Velďákovou sa začne o 14:15, ženská štvrtka s Putalovou o 15:10, ženské kladivo s Hrašnovou a Lomnickou o 16:25. V nedeľu o 15:00 je na programe 800 m žien s Hrivnák Klocovou, o 15:30 výška mužov s Beerom a Bubeníkom a diaľka žien s Janou Velďákovou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM