Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica čelí 2. vlne koronavírusu: Hrozí dvíhanie miestnych daní?

Ktoré oblasti v meste najviac zasiahla koronakríza a ako sa dotkla investičných akcií v meste?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica čelí 2. vlne koronavírusu: Hrozí dvíhanie miestnych daní?
Zdroj: TASR

V posledných dňoch sledujeme na celom Slovensku výrazný nárast počtu pozitívne testovaných na nový koronavírus. Hoci Banskobystrický kraj má zo všetkých krajov zatiaľ najnižší počet zistených prípadov, čísla narastajú aj v našich končinách a viaceré okresy už prepli farbu COVID semaforu. Zaujímalo nás preto, ako je Banská Bystrica pripravená na druhú vlnu.

Od vyhlásenia mimoriadneho stavu spôsobeného pandémiou COVID-19 zasadá v meste pravidelne krízový štáb, ktorý prijíma opatrenia zodpovedajúce aktuálnemu vývoju. „To platí aj v prípade druhej vlny, pričom boli prijaté opatrenia v rámci jednej základnej školy a dvoch materských škôl, vybraných sociálnych zariadení, atď.,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 Dominika Mojžišová z kancelárie primátora mesta v čase, keď ešte nebola informácia o uzatvorení druhého stupňa na ZŠ Ďumbierska.

Hrozí zvyšovanie daní?

Ako ďalej spomenula, prvá vlna spôsobila výpadok daní z príjmov fyzických osôb, tzv. podielových daní, ktoré sú jednou z hlavných príjmových zložiek samospráv. „Ministerstvo financií zverejnilo v júni aktualizovanú prognózu príjmov z podielových daní, ktorá hovorí o výpadku podielových daní pre našu samosprávu približne na úrovni 1,9 mil. eur. Okrem toho mestské zastupiteľstvo schválilo použitie rezervného fondu na refundáciu a financovanie bežných výdavkov spôsobených výskytom pandémie COVID-19 v sume 320 tis. eur, ktoré sú čerpané podľa aktuálnej potreby,“ poznamenala.

V priebehu prvého polroka 2020 mesto podľa slov Mojžišovej vykonalo dostatočné opatrenia na stabilizáciu rozpočtu. „Z uvedeného dôvodu nerealizujeme ďalšie úsporné opatrenia. Väčší prepad príjmov spôsobený aj druhou vlnou očakávame v nasledujúcom rozpočtovom roku 2021,“ vysvetlila.

Majú sa Bystričania obávať vyšších daní? „Dvíhanie miestnych daní mesto neplánuje. Využívame všetky možnosti na zmiernenie ekonomických dopadov, ktoré pre samosprávy poskytuje štát. Okrem toho sme sa rozhodli šetriť vo výdavkoch krytých z vlastných zdrojov nášho mesta,“ hovorí Mojžišová.

Pozastavené investície

Ako ďalej spomenula, najviac postihnutými koronakrízou boli oblasti, ktoré boli obmedzené opatreniami štátu. „Ide najmä o kultúru, šport, cestovný ruch, dopady pociťujeme aj v oblasti školstva, atď.,“ vymenovala Mojžišová.

Mesto pristúpilo aj pozastaveniu niektorých investičných projektov. „Pozastaviť sme museli napríklad rekonštrukcie miestnych komunikácií. Týka sa to najmä troch súvislých úsekov – Horná ulica, Partizánska cesta a Javornícka ulica,“ dodala Mojžišová so slovami, že tieto investície pozastavili a predbežne presunuli do budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM