Jakub Forgács Správy Samospráva

Budeme mať odhrnuté cesty a chodníky? Bystrica: Zmluvní partneri sú na zimu pripravení

Podľa slov primátora Jána Noska pod Urpínom disponujeme modernými mechanizmami, dostatkom posypovej soli a pracovníkmi, ktorí zabezpečia ručné čistenie.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mať odhrnuté cesty a chodníky? Bystrica: Zmluvní partneri sú na zimu pripravení
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zimnú údržbu na cestách zabezpečuje pre banskobystrickú samosprávu firma MIS – Milan Smädo – údržby ciest a komunikácií, a o chodníky sa stará spoločnosť Begbie, s. r. o. Od 15. novembra, kedy sa každoročne začína zimné obdobie, sú obidve spoločnosti v pohotovosti s potrebnými mechanizmami a personálom. Pre údržbu vozoviek je v súčasnosti k dispozícii približne 200 ton posypovej soli a 18 kusov potrebnej techniky. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Ako prebieha údržba?

„Pokiaľ ide o chodníky, zmluvný partner mesta má pripravené dostatočné zásoby soli, 28 mechanizmov a 12 pracovníkov na ručné výkony,“ poznamenala.

Údržba ciest a chodníkov sa v zimnom období realizuje v zmysle Operačného plánu zimnej údržby, v ktorom sú cesty a chodníky rozdelené podľa poradia dôležitosti. „Počas snehovej nádielky či poľadovice sú dôležité predovšetkým zberné miestne komunikácie, hlavné ťahy s hromadnou dopravou a prístupové komunikácie k zdravotníckym zariadeniam. Ako druhé v poradí sa udržiavajú obslužné a prístupové komunikácie, ktoré majú význam pre zásobovanie, ako aj dopravu z priemyselných závodov. Tretími sú prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam prevažne len pre dopravu súkromnými dopravnými prostriedkami. Takéto rozdelenie do poradia dôležitosti platí aj pri chodníkoch,“ vysvetlila hovorkyňa.

Viac o tom, od čoho závisí včasnosť a kvalita zimnej údržby na našich cestách a aká je priorita, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zmluvní partneri mesta sú na zimu pripravení
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM