Jakub Forgács Rôzne Správy

Boli ste už v STREDE Európy? Jeden máme aj v srdci Slovenska, VIDEO a FOTO

Tradícia hľadania stredu Európy sa datuje minimálne do 18. storočia. Mnohí možno ani netušia, že sa v tejto súvislosti spomína aj Slovensko.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Stred veže kostola sv. Jána Krstiteľa v Kremnických Baniach (okres Žiar nad Hronom), sa považuje za najstaršie určený geografický stred Európy. Informuje o tom tabuľa, ktorú nájdeme priamo pred kostolom, kam sme sa vybrali počas cyklovýletu.

Spolupatričnosť obyvateľov

Kostol sv. Jána Krstiteľa bol postavený v gotickom slohu v prvej polovici 14. storočia. Je to významná sakrálna národná kultúrna pamiatka. História vzniku kostola je spojená s baníckou činnosťou v tejto lokalite. Obce Kremnické Bane, Kunešov, Krahule, Horný a Dolný Turček v čase svojho vzniku nemali možnosť postaviť si samostatné kostoly. Preto sa obyvatelia rozhodli postaviť si spoločný kostol tak, aby z každej obce bola k nemu rovnaká vzdialenosť. Stal sa taktiež symbolom spolupatričnosti obyvateľov piatich okolitých obcí.

V areáli s prírodným amfiteátrom sa nachádza pamätník symbolizujúci stred Európy.

Tabuľky osadené do kameňa pripomínajú historické medzníky vzniku Slovenskej republiky. Z neďalekého pahorku môžu návštevníci obdivovať Kunešovskú planinu, Flochovú – najvyšší vrch Kremnických vrchov (1 317 m n. m.) a vodnú nádrž Turček.

Skutočný stred Európy?

Možno sa pýtate, prečo už v nadpise hovoríme o Kremnických Baniach iba ako o jednom zo stredov Európy. Dôvodom geografických sporov je totiž fakt, že je ťažké presne vymedziť hranice Európy ako kontinentu. Viac sa dočítate TU.

Zábery z geografického stredu Európy nájdete na videu a v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Geografický stred Európy v Kremnických Baniach
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM