Jakub Forgács Rôzne Správy

Billboardy v Bystrici niekto počmáral symbolom Z: Nasledoval drsný odkaz Putinovi, FOTO

Vojna u našich východných susedov nenecháva chladných ani Bystričanov. Ukrajincom vyjadrujú podporu zbierkami, poskytnutím ubytovania, ale aj prostredníctvom billboardov. Tie však niekto poškodil.

Ilustračný obrázok k článku Billboardy v Bystrici niekto počmáral symbolom Z: Nasledoval drsný odkaz Putinovi, FOTO
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V posledných dňoch sa v Banskej Bystrici objavili billboardy vo farbách ukrajinskej vlajky. Nesú na sebe výrok Václava Havla „pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou“, ktorý odznel počas Nežnej revolúcie. Je tak očividné, že poukazujú na aktuálny konflikt u našich východných susedov.

Dva takéto billboardy možno nájsť aj na Švermovej ulici nad plážovým kúpaliskom. Niekto ich však počmáral symbolom „Z“.

Extrémistický symbol?

Tento čin je o to nepochopiteľnejší, že ide o symbol, ktorý sa najprv objavil na ruských tankoch počas útoku na Ukrajinu a neskôr ho začali aktívne používať ruskí nacionalisti a podporovatelia Vladimira Putina, ktorí ho nosia na tričkách či autách.

Téma znaku „Z“ rezonuje už aj na Slovensku. Prvá sa ozvala koaličná SaS s tým, že symbol považuje za extrémistický a propagujúci ruskú inváziu. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní preto vyzvala, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra (GP) SR upozorňuje, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.

SaS hovorí v tejto súvislosti o trestnom čine rozširovania extrémistického materiálu. „Považujem za nesmierne dôležité, aby prokuratúra začala okamžite konať. Pri dokázaní viny hrozí odňatie slobody až na dva roky. Zastavme vojnu a aj jej akúkoľvek podporu,“ vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Žiak (SaS).

Prišla odpoveď

Na jeden z posprejovaných billboardov pribudol však aj ďalší nápis. „Z“ niekto preškrtol a napísal tam odkaz priamo ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Ten sa veľmi podobá slovám, ktoré odkázali ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova počas prvých dní vojny ruskej lodi, ktorá ich vyzvala ku kapitulácii. Ukrajinci sa však nevzdali a loď poslali „do r**i“.

Zábery billboardov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Na billboardy v ukrajinských farbách niekto nasprejoval symbol Z
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM