Jakub Forgács Správy

Bežkári majú byť komu vďační: Na tratiach pri Bystrici bolo cez zimu roboty vyše hlavy

Mnohí bežkári si ani neuvedomujú, že úprava tratí nie je vôbec ľahká záležitosť. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa starali o ich údržbu. Čo všetko obnášala?

Ilustračný obrázok k článku Bežkári majú byť komu vďační: Na tratiach pri Bystrici bolo cez zimu roboty vyše hlavy
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

V Starohorských vrchoch sa s koncom marca skončila aj uplynulá bežkárska sezóna. Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica (ZAaRES) na svojej facebookovej stránke priniesli jej malý sumár.

Problémy s kalamitami

„Prípravy na sezónu sme odštartovali už v októbri, kedy nás preverila prvá kalamita. Ťažký októbrový sneh polámal množstvo stromov, ktoré sa museli prepilovať. Následne sa po dlhých rokoch naširoko prepílila a zmulčovala zvážnica popod Jelenskú skalu. Výsledok bol viditeľný počas celej sezóny,“ uviedol ZAaRES s tým, že v tomto roku by chceli podobne rozšíriť aj trasu po hrebeni, kde má už ratrak či skúter miestami problém prejsť bez poškodenia.

:Samotná úprava tratí začala 29. decembra. Zase napadlo veľa mokrého snehu a prišla druhá kalamita a ďalšie prepilovanie. Chlapi až do Silvestra každý deň prepilovali stromy, ktoré postupne padali na trate," pokračoval ZAaRES so slovami, že sezóna potom už bez väčších problémov trvala takmer do konca marca.

Pomáhal skúter aj ratrak

„Počas zimy bol v teréne najčastejšie náš skúter, ktorý trate upravoval 14-krát, z toho 11 úprav bol okruh okolo Jelenskej skaly a trikrát sme upravili až po Donovaly,“ píše na stránke

„Jedna úprava znamená, že okruh treba prejsť skútrom v priemere trikrát. Od januára vždy pred víkendom trate upravoval buď ratrak PARK SNOW Donovaly (6×), alebo ratrak obce Donovaly (3×),“ vymenoval ZAaRES.

„Trate tak boli v tejto sezóne po dlhých rokoch upravované nielen pred víkendom, ale na Šachtičkách na okruhu okolo Jelenskej skaly aj počas týždňa, či vždy po snežení. Pravidelné úpravy nám umožnil práve nákup nového skútra v minulom roku,“ dodal ZAaRES, ktorý v stredu prinesie aj sumár sezóny v Kremnických vrchoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM