Jakub Forgács Správy

BBSK sa pochválil prestížnym OCENENÍM: Pozornosti poroty neunikol ŠPECIÁLNY projekt

Poradenských centier SPACE je v kraji celkom sedem a tento koncept sa osvedčil. Svedčí o tom aj prestížne ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku BBSK sa pochválil prestížnym OCENENÍM: Pozornosti poroty neunikol ŠPECIÁLNY projekt
11
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Z 15. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva si ocenenie odniesla aj Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK so slovami, že cenu získali konkrétne centrá práce s mládežou SPACE, ktoré poskytujú mladým ľuďom od 13 do 30 rokov (primárne v situácii NEET – teda tým, ktorí nie sú v procese vzdelávania, nie sú zamestnaní, ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave) na jednom mieste služby kariérového, sociálneho aj psychologického poradenstva. „Pomáhajú im tak budovať si odolnosť a pripraviť ich na trh práce,“ poznamenala.

Osvedčený koncept

Do súťaže bolo v tomto roku prihlásených 31 služieb kariérového poradenstva z celého Slovenska. Súťaž organizovalo Centrum Euroguidance v spolupráci so Združením pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry a partnermi, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a rezortom školstva.

„Poradenských centier SPACE je v kraji celkom sedem a tento koncept sa osvedčil. Mladí nájdu podporné služby v pobočkách v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Brezne, Lučenci, Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Zvolene. K dispozícii sú im poradcovia, psychológovia, lektori, mentori a kouči, ktorí im pomáhajú nájsť nielen správny smer, ale aj zvládať ich zložité životné situácie,“ spomenula Štepáneková s tým, že v tomto bezpečnom prostredí môžu aj mladí zo slabších sociálnych pomerov či marginalizovaných skupín získať to, čo im doma často chýba.

Poradenstvo aj aktivity

„Teší ma, že centrá SPACE si našli svojich klientov a že ich prínos ocenili aj odborníci. To je len dôkazom toho, že takáto doplnková služba v systéme chýbala. Chceme totiž mladým vytvoriť čo najlepšie podmienky na to, aby v kraji zostali študovať, pracovať a žiť,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

„Zo získaného ocenenia máme veľkú radosť. Vnímame to ako prejav dôvery a jasný signál zo strany poroty, že naše služby kariérového poradenstva sú poskytované profesionálne a na vysokej odbornej úrovni. Teší nás to o to viac, že naši odborní pracovníci sa v centrách stretávajú s pozitívnou spätnou väzbou od našich klientov. Chceli by sme sa im preto poďakovať za ich nadšenie a odbornosť v kombinácii s otvoreným a neformálnym prístupom, ktorými si získavajú dôveru mladých ľudí,“ doplnila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Aktuálne sa v evidencii centier nachádza viac ako 900 klientov, ktorí využili ich služby. Centrá doposiaľ zrealizovali 2 552 individu­álnych poradenstiev a 2 773 skupinových aktivít. „Práve skupinové aktivity sú najvyhľadávanejšou službou v centrách SPACE. Klienti si obľúbili tiež takzvané Innolabb-y. Sú to priestory vybavené modernou technikou, mladí ľudia v nich môžu napríklad skúsiť zrealizovať svoje nápady, nahrávať hudbu a video, vytvoriť si životopis alebo sa zúčastniť rôznorodých workshopov a prepojiť svoje teoretické poznatky s praxou,“ dodala Štepáneková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Krajské centrá práce s mládežou SPACE
11
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM