Marcel Páleš Kultúra

Bažant Kinematograf zavíta aj pod Urpín: Na aké filmy sa môžeme tešiť?

V lete opäť zavíta do Banskej Bystrice Bažant Kinematograf. Od 16. do 20. augusta budú môcť Banskobystričania vidieť na Námestí SNP štyri filmy. Začiatky predstavení budú vždy o 21. hodine.

Ilustračný obrázok k článku Bažant Kinematograf zavíta aj pod Urpín: Na aké filmy sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Bažant Kinematograf vstúpi do svojej už jedenástej sezóny a zavíta dokopy až do 36 slovenských miest. Banská Bystrica nebude výnimkou. Zároveň sa bude lúčiť s filmovým pásom. Dva známe retro autobusy vyrazili na svoju cestu Slovenskom už v piatok 21. júna a putovať po našej krajine budú až do 9. septembra. Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od významných slovenských režisérov.

Na aké filmy sa môžete tešiť?

Novšími filmami v programe sú slovenské tituly Viditeľný svet a Lóve, ktorých režiséri majú v projekte Bažant Kinematograf premiéru. Lóve je milostný príbeh odohrávajúci sa na periférii veľkomesta, v autentickej tvrdej mestskej realite. Mladý režisér Jakub Kroner týmto svojím už druhým celovečerným filmom výrazne oslovil svoju generáciu, a prepracoval sa do rebríčka najnavštevova­nejších slovenských filmov za posledných dvadsať rokov. Peter Krištúfek sa vo svojom celovečernom hranom debute Viditeľný svet zameral na vážnu tému zásahov do ľudského súkromia. Hlavnou postavou filmu je osamelý štyridsiatnik Oliver (stvárnil ho vynikajúci Ivan Trojan), ktorý svoje dni trávi pozorovaním rodiny žijúcej v dome naproti, a jedného dňa sa dokonca rozhodne zasiahnuť do jej života.

Aktuálnu českú filmovú tvorbu zastupuje svojský „reality film“ Mareka Najbrta Polski film. Štyria známi českí herci – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek v ňom hrajú samých seba, čo však ešte neznamená, že sú to naozaj oni. Film sa zaujímavým a inteligentným spôsobom pohybuje na hranici reality a fikcie a hovorí o časoch, „keď komunizmus skrachoval, kapitalizmus sa ešte nezačal, a všetci mali dobrú náladu“.

Tragikomédia Samotári je o siedmich mladých ľuďoch vo veľkom meste na konci 90. rokov, ktorí sa pokúšajú o niečo, čomu sa kedysi hovorilo milostný vzťah. Namiesto naplnenej lásky sa však ocitajú v kruhu absurdných situácií.

Komédiu U mě dobrý nakrútil Jan Hřebejk podľa poviedok Petra Šabacha a scenára Petra Jarchovského. Príbeh sa vracia do obdobia kapitalistickej reality začiatkom 90. rokov. Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov sa stretáva v malebnej krčme na Vltave u Buddyho. Pohoda, ktorá sa v ich societe väčšinou spája so stretnutiami pri pivku a mastením mariáša, sa končí vo chvíli, keď sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z vysočanskej tržnice.

V ponuke aj krátke predfilmy

Ponuku celovečerných filmov dopĺňa výnimočná kolekcia krátkych predfilmov, ktoré pri príležitosti rozlúčky s 35mm filmovým pásom poskytol Slovenský filmový ústav. Ide o päticu krátkych a zábavných filmov, ktoré pochádzajú z dielne významných slovenských tvorcov a patria do Zlatého fondu slovenskej kinematografie. Bažant Kinematograf ponúkne jedinečnú možnosť vidieť kultový trezorový film Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand z roku 1966, humorný pohľad Miroslava Šindelku na ľudí a veci okolo nás Veľká potreba z roku 1992, a tri vzácne animované filmy: Rebrík od barda slovenskej animácie Viktora Kubala a dielka Socha a Pieseň prvej dámy slovenského animovaného filmu Jaroslavy Havettovej, na ktorých v roku 1969 spolupracovala s Ivanom Popovičom. Kolekciou uvedených predfilmov zároveň blahoželáme Slovenskému filmovému ústavu k jeho 50.výročiu.

Program Bažant Kinematografu v Banskej Bystrici: Polski film (16. 8.), Samotári (17. 8.), Viditeľný svet (18. 8.), U mě dobrý (19. 8.) a Lóve (20. 8.). Začiatky premietania sú vždy o 21. hodine.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM