Jakub Forgács Hokej

Barani s Nitrou skrížia hokejky v play off po 3-krát: Vzájomná bilancia zápasov!

Fanúšikov baranov čakajú napäté súboje o postup ich obľúbencov. Hokejisti HC'05 Banská Bystrica a HK Nitra narazia v histórii extraligovej play off na seba už tretíkrát, pričom rovnako ako vlani, opäť v semifinále. V oboch doterajších prípadoch sa z postupu tešili Nitrania.

Ilustračný obrázok k článku Barani s Nitrou skrížia hokejky v play off po 3-krát: Vzájomná bilancia zápasov!
Zdroj: TASR

V prebiehajúcom ročníku deklarujú oba tímy obrovskú silu na všetkých postoch, ale aj v rovine osobností, keď sa proti sebe ako lídri postavia dvaja majstri sveta Jozef Stümpel a Michal Handzuš. Nitrania prešli do semifinále s ľahkosťou pierka. Síce sa im štvrťfinálová séria s Martinom natiahla na päť stretnutí, v štyroch z nich suverénne dominovali a vo všetkých herných aspektoch prevýšili svojho súpera. Navyše opäť sa opreli o „smrtiacu“ ofenzívnu silu, keď Martin vyprevadili z vyraďovacích bojov s výsledným skóre 28:8.

Rovnako dlhú, avšak o trošku náročnejšiu cestu do bojov o medaily mali Bystričania. Na úvod série proti Dukle Trenčín bola kvalita aj výsledky na ich strane, no v závere Trenčania ušli hrobárovi z lopaty. Po triumfe vo štvrtom dueli 5:4 pp a sn dlho siahali s mladým kádrom na triumf aj pod Urpínom, kde napokon prehrali 2:4 a v celej sérii 1:4 na zápasy.

Štatistika vzájomných duelov zo základnej časti prebiehajúcej sezóny je vyrovnaná 3:3 na zápasy. Oba tímy sa dokázali bodovo presadiť aj na ľade súpera, pričom ani jedna zo šiestich konfrontácií sa neskončila remízou po riadnom hracom čase. V dosiaľ poslednom spoločnom meraní síl triumfovala Nitra pod Urpínom 3:2 a ziskom troch bodov vyhrala súboj o druhú priečku v tabuľke. Tá jej bude platnou aj v tejto sérii, keďže v prípade rozhodujúceho siedmeho duelu bude mať výhodu búrlivého domáceho prostredia. V prospech tímu trénera Antonína Stavjaňu hovorí aj historická bilancia, keďže v oboch doterajších sériách triumfovala Nitra 4:1, respektíve 4:2 na zápasy.

Tohtoročné semifinále bude mimoriadne zaujímavé aj z pohľadu osobností na jednej či druhej strane. Prítomnosť Jozefa Stümpela v Nitre sa odzrkadlila na tretej semifinálovej účasti tímu v rade, no impozantný charakter má aj prínos Michala Handzuša pre bystrický klub. Ako center elitného útoku sa pri ňom a Michalovi Hudecovi strelecky chytil Andrej Kudrna, ktorý ku štyrom gólom do siete Trenčína pridal aj dve asistencie a stal sa najproduktívnejším „baranom“. Menované trio na čele kanadského bodovania tímu dopĺňa ešte Tomáš Surový so štyrmi gólmi.

Na druhej strane je však produktivita výrazne vyššia. Lídrom je Stümpel s 9-timi bodmi, nasleduje Tománek (8) a minimálne 5 bodov majú na konte ďalšie útočné opory klubu Henrich Ručkay, Richard Lelkeš a Lukáš Novák. Dva shutouty vychytal vo štvrťfinále v pozícii bystrickej jednotky Andrej Košarišťan, rovnaký počet núl z dvoch zápasov má aj nitrianska dvojka Michal Valent.

Nitra – Banská Bystrica v play off

  • štvrťfinále 2009/2010 Nitra – Banská Bystrica 4:2 na zápasy
  • semifinále 2013/2014 Nitra – Banská Bystrica 4:1 na zápasy

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Banskej Bystrice: 6:4 (v), 7:3 (d), 2:5 (v), 1:0 (d), 2:8 (v), 2:3 (d)

Čítajte tiež:

Banská Bystrica v semifinále schytala Nitru: Preštudujte si rozpis zápasov

Koľko zacvakáme za ďalšie hokejové boje? Zverejnili ceny vstupného na semifinále play off

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM