Jakub Forgács Šport

Banskobystrický pohár s lákadlami svetových bazénov: Na Štiavničkách skočí do vody aj olympijský víťaz

Do mesta pod Urpínom zavítajú najlepší prsiari sveta na čele s olympijským víťazom Cameronom van der Burghom. To je hlavné lákadlo 8. ročníka Banskobystrického pohára v 50 m bazéne na Štiavničkách, na ktorom organizátori očakávajú spŕšku rekordov mítingu a kvalifikačných limitov.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický pohár s lákadlami svetových bazénov: Na Štiavničkách skočí do vody aj olympijský víťaz
Zdroj: TASR

Okrem najväčšieho magnetu sa počas víkendu predstavia aj ďalší medailisti a účastníci zo svetových a európskych šampionátov a medzi nimi aj slovenská elita. Dnes sa začína program v krytej plavárni Štiavničky v Banskej Bystrici o 14:00, v nedeľu o 9:00, a to bez vstupného.

V celej histórii pretekov organizátori z Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica prijali prihlášky pretekárov už z 27 krajín. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) zaradila toto podujatie do svojho kalendára ako kvalifikačné na majstrovstvá sveta v ruskej Kazani. Podujatie opäť figuruje aj v kalendári Európskej plaveckej federácie (LEN), na ktorom bude možné plniť limity na Svetovú univerziádu v kórejskom Gwangju, majstrovstvá sveta juniorov v Singapure, Európske hry v Baku (Azerb.) a Európsky olympijský festival mládeže, ktorého dejiskom bude gruzínske mesto Tbilisi.

Najlepší prsiari sveta na čele s olympijským víťazom z Londýna, 3-násobným majstrom sveta, celkovým víťazom Svetového pohára, aktuálnym svetovým rekordérom na 50 a 100 m prsia Cameronom van der Burghom ozdobia pohár tým najlukratívnejším spôsobom. Juhoafričanovi osladia život v bazéne majster sveta, 8-násobný majster Európy a európsky rekordér Fabio Scozzoli z Talianska, 2-násobný majster Európy Marco Koch z Nemecka, slovenský plavec Tomáš Klobučnik, piaty na vlaňajších mjstrovstvách sveta, ďalej výborní maďarskí reprezentanti Gábor Financsek a Artúr Osváth, Estónec Martin Allikvee, Čech Petr Bartůněk, ale aj olympijský víťaz mládeže 2014 Nikola Obrovac z Chorvátska.

Okrem nich sa predstaví ďalšia plejáda výborných plavcov ako napr. 2-násobní majstri Európy Gergő Kis z Maďarska a Jenny Mensingová z Nemecka, najlepšia slovenská plavkyňa Katarína Listopadová, ďalší olympijský víťaz mládeže z roku 2014 Benjamín Grátz z Maďarska, známi Rakúšania Birgit Koschischeková a Martin Spitzer, skvelý Chorvát Dominik Straga.

V očakávaní spŕšky rekordov

Organizátorom sa prihlásilo 265 pretekárov z 57 klubov zo 17 krajín a očakávajú spŕšku rekordov mítingu a kvalifikačných limitov. „Hlavnú cenu podujatia získajú pretekári, ktorí dosiahnu najvyššie výkony podľa bodovacích tabuliek FINA. Súťažiť sa bude v štyroch vekových kategóriách. Okrem toho lákajú zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny, za prekonanie každého rekordu podujatia ďalšie finančné prémie,“ informoval manažér a riaditeľ pretekov Milan Záborský.

O tom, aké výkony možno očakávať, Milan Záborský nepolemizuje. „Ťažko povedať, v akej forme sem hviezdy zavítajú. A či na Štiavničkách bude rýchla voda, k tomu len toľko, bude taká, akými rýchlymi sa ukážu v nej samotní plavci,“ prezradil.

Pritiahnuť na štart olympijského víťaza si vyžaduje podľa slov Milana Záborského značné úsilie. „Už minulý rok na Veľkej cene Slovenska sme debatovali o tejto možnosti. Asi mu aj vyhovuje náš termín, takže sme sa dohodli. Hlavne jeho prítomnosť spôsobila, že tento ročník bude historicky jednoznačne najkvalitnejší,“ povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM