Tlačové správy

Banskobystrický kraj ožije oslavou bábkového divadla pre deti aj dospelých. Hrajte o VSTUPENKY!

Od 30. septembra do 4. októbra sa v Banskej Bystrici a okolí uskutoční jubilejný 20. ročník najväčšieho festivalu súčasného bábkového divadla pre deti a dospelých na Slovensku. Je sa naozaj na čo tešiť. Zapojiť sa môžete aj do súťaže o lístky na predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj ožije oslavou bábkového divadla pre deti aj dospelých. Hrajte o VSTUPENKY!
Zdroj: TASR

Hlavný program festivalu sa podľa praxe z posledných troch ročníkov opäť delí na dva impulzy. Prvý impulz, je venovaný deťom všetkých vekových kategórií, prebieha od 30. septembra do 2. októbra v Banskej Bystrici, Ostrom Grúni, Divíne, Ladomerskej Vieske. Pokračuje aj 3. a 4. októbra paralelne s Druhým impulzom v kultúrnych domoch v Braväcove a Hriňovej.

Počas 3 dní Prvého impulzu ponúka 14 inscenácií, ktoré pochádzajú zo 6 krajín Európy (SK, CZ, PL, HU, IT, DE). Slovenských produkcií je celkom 5. Ide o inscenácie mladých tvorcov a tiež renomovaných umelcov a umelkýň. „Je nám cťou, že k nám zavíta taliansky súbor La baracca z Bologne, nestor tvorby pre batoľatá, a uvedie inscenáciu zakladateľov tejto línie, súrodencov Frabettiovcov. Divadlo Kolibri z Budapešti sa predstaví s poslednou inscenáciou pre batoľatá z dielne renomovanej nemeckej režisérky Barbary Kölling. V obidvoch prípadoch ide o autorské divadlo.“ Iveta Škripková, riaditeľka festivalu.

Pre vyššie vekové kategórie detí sa programové impulzy sústredili na inšpiráciu pôvodnými hrami pre bábkové divadlo a súčasne literárnymi predlohami. Literárne impulzy prinášajú netradičné, často obchádzané témy (pomenované aj ako tabu témy) v kontakte s detským publikom, ako napr. bolesť a smrť. Tento ročník sa odváži ich uviesť.

„Teší nás prepájanie kultúr, myšlienok, hľadanie nekonvenčného. V tomto ročníku sme dali prednosť literárnym témam pred autorským a kolektívnym divadlom. Sme veľmi radi, že máme možnosť zoznámiť sa s produkciou z oblasti nemeckého bábkového divadla, ktoré sme dlho nepoznali. Tento ročník je symbolicky prvým, kedy sa nám podarilo nadviazať užšie spojenie s nemeckým a talianskym divadlom pre deti. Tešíme sa na diskusiu o predstaveniach a výroky detskej poroty!“ dodáva riaditeľka festivalu.

V programe Druhého impulzu, sa počas 2 dní (3. – 4. október) predstaví 7 produkcií zo 4 krajín (SK, CZ, IT, Izrael), z toho 3 produkcie sú slovenské. Predstavenia odrážajú široké spektrum záujmu (od témy holokaustu cez inšpiráciu dielom maliarky a adaptáciu literárnych predlôh až po jazykové hry slovenčiny) a tiež rôznorodých divadelných prostriedkov v oblasti tvorby pre dospelých v bábkovo-divadelných produkciách.

Bábkarská Bystrica TOUR sa koná pod patronátom dramatika, básnika Jozefa Mokoša (Prvý impulz), pod matronátom herečky Jany Oľhovej (Druhý impulz) a poslankyne BBSK, vedúcej kultúrnej komisie Ľubice Laššákovej (TOUR 2016).

Viac informácií o festivale na: www.bdnr.sk/bab

Kompletný program predstavení nájdete TU

Hlavným organizátorom festivalu je Bábkové divadlo na Rázcestí.
Zriaďovateľom BDNR je Banskobystrický samosprávny kraj.

Vyhodnotenie súťaže

Vďaka organizátorom ste sa mohli zapojiť do súťaže o lístky na niektoré predstavenia. Celkovo bolo v hre 10 lístkov, po dva na tieto predstavenia.

Víťazmi lístkov na jednotlivé predstavenia sú:

Enola 1.10.2016 o 19.00, Štátna opera – Miroslav Kriška
Na slepačích krídlach 4.10.2016 o 20.30, Štúdio tanca – Kristína Kožiaková
Kačka, smrť a tulipán 2. 10. 2016 o 15.00, BDNR – Lenka Piliarová
Malý princ 30.9.2016 o 17.00, Štátna opera – Zuzana Otavová
Inak 3.10.2016 o 17.30, Robotnícky dom – Pavol Sokol

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM