Jakub Forgács Rôzne

Banánové krabice s knihami aj rozpačité otázky... Takto to vyzeralo na netradičnej zóne bez peňazí v Bystrici FOTO

Zóny bez peňazí sa stali medzi Bystričanmi obľúbenými. Zbaviť sa nepotrebností a získať niečo zaujímavé úplne zadarmo, tomu sa len ťažko odoláva. Špeciálnu zónu bez peňazí ste mohli v našom meste navštíviť aj prednedávnom. Ako to na nej vyzeralo?

Ilustračný obrázok k článku Banánové krabice s knihami aj rozpačité otázky... Takto to vyzeralo na netradičnej zóne bez peňazí v Bystrici FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu popoludní sa v priestoroch Centra voľného času Magurská (v areáli materskej školy) uskutočnila zóna bez peňazí, aká sa len tak nevidí. Keďže marec je mesiacom knihy, bola knižná a dostupné tak na nej boli nielen knihy, ale aj CD, DVD a platne.

Rozpačitosť vystriedalo uvoľnenie

„Zóna bez peňazí pritiahla cca 20 ľudí. Boli to aj rodiny s deťmi aj mladí ľudia,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Kristína Lettrichová Dašková, zástupkyňa riaditeľky Súkromného centra voľného času, ktoré akciu organizovalo.

„Bolo veľmi milé, pozorovať, ako deti priniesli svoje knižky a vymenili si ich za iné. Okrem kníh tu bol aj celkom slušná zbierka DVD a CD,“ pokračovala Kristína, ktorá je s akciou spokojná, keďže ju organizovali po prvýkrát.

Ľudia boli podľa jej slov zo začiatku rozpačití a padali aj otázky ako „to si môžem zobrať knihu, akú chcem?“ alebo „a koľko chcem?“ „Potom sa po čase uvoľnili a okrem toho, že prišli knihy dať a zobrať si, ostali, usadili sa na naše gauče a listovali si v knihách, deti sa pohrali v našom detskom kútiku,“ prezradila.

Za dve banánové krabice kníh

„Prišla aj pani, ktorá priniesla za dve banánové krabice kníh. Už sme nemali miesto, tak sme ešte priniesli regál, aby sa nám to všetko pomestilo. Stretla som sa aj s veľmi milou pani od Saleziánov, ktorá tam vedie knižnicu a dohodli sme sa na spolupráci,“ spomenula Kristína, ktorá dodala, že tento rok budú otvárať ruskú knižnicu a práve ona im ponúkla ruské knihy.

Knižky, CD a DVD im po akcii aj zostali. „Nakoľko toto nebola posledná burza, rozhodli sme sa knižky ponechať do ďalšej burzy, keďže prví ľudia, ktorí prišli, si ešte nemohli vyberať z iných kníh,“ vysvetlila so slovami, že po druhej burze časť kníh prerozdelia do rôznych zariadení (domov dôchodcov, nemocnice, spolupracujú aj s Kotvou – špecializovaným zariadením).

Zónu bez peňazí teda určite chcú zopakovať. „Momentálne máme naplánovanú knižnú burzu aj na mesiac apríl, o termíne dáme včas vedieť,“ povedala Kristína s tým, že do budúcna by chceli zorganizovať aj burzu nepotrebných vecí, oblečenia a pod.

Ako na záver poznamenala, celý deň v ich centre vládla veľmi milá a priateľská atmosféra. „Okrem burzy kníh sme mali v tom čase mali aj kurz pletenia košíkov z papiera, takže sme mali kopu príjemných ľudí pod jednou strechou,“ dodala s úsmevom.

Čítajte tiež:

Urobte si plány na tento týždeň spolu s nami: Zaujímavé podujatia, ktoré môžete zažiť v Bystrici

Okamih, na ktorý čakali mnohí Bystričania: V TENTO deň sa začne so stavbou novej autobusky!

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Bystricu

Foto: Zóna bez peňazí

FOTO: Zóna bez peňazí, aká sa len tak nevidí
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM