Jakub Forgács Správy

Atrakcie v okolí Bystrice, ktoré by ste nemali prehliadnuť: Nechajte sa zlákať tiesňavou i vodopádom

Banská Bystrica a neďaleká príroda ponúkajú množstvo príležitostí na trávenie voľných chvíľ. Dôkazom toho, že u nás skutočne máme z čoho vyberať, sú aj nasledovné riadky...

Ilustračný obrázok k článku Atrakcie v okolí Bystrice, ktoré by ste nemali prehliadnuť: Nechajte sa zlákať tiesňavou i vodopádom
Zdroj: TASR

Králiky, sú obľúbené nielen v zimnom období, ale sú často navštevovanou lokalitou aj počas leta. Spoločne s obcami Kordíky, Riečka a Tajov vytvárajú ucelenú rekreačnú oblasť nachádzajúcu sa v kotli ohraničenom prstencom Kremnických vrchov a západných výbežkov Starohorských vrchov s dominantným postavením vrchu Dedkovo (902 m n. m.). Vstup do tohto kotla je možný len jedinou cestou, a to z Banskej Bystrice, ktorá je vzdialená necelých 12 kilometrov.

Lákajú tiesňava aj vodopád

Pre turistov medzi najzaujímavejšie miesta v okolí dediny patrí prírodná pamiatka Králická tiesňava. Tento úsek v dĺžke dva kilometre je len časťou okruhu, ktorý po dobudovaní bude mať približne sedem kilometrov. Na tomto úseku Králickej tiesňavy sú prekrásne prírodné scenérie tiesňavového typu s množstvom výhľadov do koryta Farebného potoka.

Turisti určite neprehliadnu ani Králický vodopád nachádzajúci sa v nadmorskej výške 650 metrov. Ako tvrdia miestni, hoci Slovenskému raju nemôže konkurovať, chlapci vytvorili aspoň provizórne rebríky, po ktorých možno absolvovať krátku prechádzku týmto málo známym miestom.

Obľúbené je skalné lezenie

Podľa propagačných materiálov obce ďalšie trasy zavedú turistov po hlavnom hrebeni Kremnických vrchov, odkiaľ sa im naskytne pekný výhľad na Banskú Bystricu, na regióny Horehronie a Pohronie, ako aj na okolité pohoria Veľkú Fatru a Nízke Tatry. Obľúbenou aktivitou pri Králikoch je skalné lezenie.

Pýchou okolia obce sú chránené rastliny ako črievičník papučka, cyklámen fatranský, horec bodkovaný, ľalia zlatohlavá. Veverička, jastrab, havran a sojka patria medzi bežných spoločníkov návštevníkov tejto oblasti. Uvidia aj orla skalného, hlucháňa či tetrova. V potokoch je bežný pstruh potočný.

O Králikoch a pôvode názvu tejto obce sa môžete dočítať TU!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM