Jakub Forgács Rôzne

Obec neďaleko Bystrice s nevšedným názvom: Uhádnete, odkiaľ Králiky získali pomenovanie?

Známe rekreačné a turistické stredisko neďaleko Banskej Bystrice špeciálne predstavovať netreba. Mnohí však možno ani netušia, prečo sa Králiky nazývajú tak, ako sa nazývajú.

Ilustračný obrázok k článku Obec neďaleko Bystrice s nevšedným názvom: Uhádnete, odkiaľ Králiky získali pomenovanie?
Zdroj: TASR

Obec Králiky v Banskobystrickom okrese je známa najmä ako rekreačné a turistické stredisko, ktoré návštevníci vyhľadávajú v zime i v lete. Leží vo východnej časti pohoria Kremnické vrchy, v nadmorskej výške 800 metrov nad morom, obklopená hustými lesmi a horskými lúkami. Ako tvrdia miestni, je ideálnym miestom pre pobyt tých, ktorí hľadajú pokojné prostredie s možnosťou odpútať sa od starostí dnešného uponáhľaného sveta.

Prvá písomná zmienka o obci pod názvom Králiti pochádza z roku 1773. Neskôr sa názov obce menil na Králiki (1786) až na súčasný názov Králiky (1920). Podľa informácií z obecného úradu, dedinu založili buď pastieri a valasi, alebo drevorubači a uhliari. Bola pomenovaná podľa osoby menom Králik, ktorý bol považovaný za vedúceho pracovnej skupiny drevorubačov.

Obyvatelia sa zaoberali horským poľnohospodárstvom, výrobou dreveného riadu, pracovali v lesoch a od 19. storočia aj v blízkych podnikoch v Banskej Bystrici. Po prvej svetovej vojne tam zaviedli pokusné dolovanie uhlia. Obec bola známa aj svojou družstevnou pálenicou.

„Dejiny Králik sú dejinami práce, ľudskej odvahy, húževnatosti a vytrvalosti. Dejiny Králik – to je poučenie, ako žiť a prežiť v tvrdých prírodných a klimatických podmienkach a vždy v zložitých a ťažkých spoločenských pomeroch,“ takto sa prezentuje obec, v ktorej dnes žije vyše 630 obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM