Jakub Forgács Správy

Alergikom nie je čo závidieť: V Bystrici odborníci zaznamenali toľko peľu ako málokde!

Dreviny dokvitajú a ešte dlho nás bude trápiť peľ lipnicovitých tráv. Najvyššiu koncentráciu má práve v Banskej Bystrici a jej okolí. Oteplenie v nasledujúcich dňoch by so sebou malo priniesť ďalšie zvýšenie týchto hodnôt.

Ilustračný obrázok k článku Alergikom nie je čo závidieť: V Bystrici odborníci zaznamenali toľko peľu ako málokde!
Foto: Stanislav Černák

Uplynulý týždeň, počas ktorého sa situácia oproti predchádzajúcemu veľmi nezmenila, sa niesol v znamení dominácie peľu tráv a bylín na celom území Slovenska. Dreviny dokvitajú a podiel ich peľu v ovzduší tvorí len malé percento z celkovej dennej koncentrácie. Vplyvom zrážok a následného oteplenia veľmi výrazne stúpli denné koncentrácie spór (plesní), výrazne sa zvýšili aj hladiny spór rodov Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium. Denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu ihličnanov z čeľade borovicovité v ovzduší výrazne poklesli. Aj celkovo došlo najmä vplyvom zrážkovej činnosti k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska.

Najvyššia koncentrácia peľu tráv je práve u nás

„Najvyššie koncentrácie sme zaznamenali u peľu tráv. Najviac ich v ovzduší zachytili monitorovacie stanice najmä na strednom Slovensku – hlavne v Banskej Bystrici a potom v Nitre," konštatuje k téme Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Ostatné monitorovacie stanice udávali počas celého týždňa väčšinou len nižšie až stredné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovité. Výraznejšie sa zvýšili denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, ktorý v začiatkom tohto týždňa dosiahol najvyššie denné hladiny vo výške 187 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu v Bratislave a Banskej Bystrici.

"*V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ pajaseňa, gaštanu, platanu, agátu, bazy, lipy, ružovitých, skorocelu, štiavu i rastlín z čeľade mrkvovitých a mrlíkovitých. Ako som uviedla, výrazne sa zvýšili sa denné koncentrácie spór plesní v ovzduší“, uviedla Lafférsová.

Oteplenie situáciu ešte zhorší

Prognóza pre polinotikov na tieto a nasledujúce dni už nie je taká priaznivá, ako uplynulý týždeň – oteplenie totiž prinesie so sebou aj nárast denných koncentrácií hlavne spomínaných spór plesní v ovzduší. Lokálna zrážková činnosť prispeje aj ku krátkodobému poklesu peľu takmer všetkých drevín tráv i rastlín v ovzduší. Podľa Lafférsovej peľová sezóna veľkej väčšiny drevín už skončila, v ovzduší možno ešte očakávať výskyt najmä peľu bazy, pajaseňa, lipy, prípadne niektorých okrasných druhov z čeľade olivovitých a ružovitých.

Trávy z čeľade lipnicovité však ostávajú najvýznamnejším alergénom pre najbližšie mesiace. Možno počítať s nárastom peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy. Pribudol peľ štiavu, mrlíkovitých, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Podrobnejšie informácie nájdete aj na www.alergia.sk, www.zdravie.sk.

Text: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM