Aktualizované Jakub Forgács Správy

Protipovodňové opatrenia v Bystrici: Pri Hrone zasahujú hasiči, VIDEO a FOTO

Hladia Hrona v Bystrici nebezpečne stúpla. Na niektorých miesta museli hasiči stavať protipovodňové bariéry.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Neustávajúci dážď v Banskej Bystrici spôsobuje problémy priamo v centre meste, kadiaľ popri hlavnom cestnom ťahu I/66 preteká rieka Hron a kde už dlhší čas Slovenský vodohospodársky podnik robí výstavbu protipovodňových opatrení. Hladina rieky od utorka (13. 10.) večera nebezpečne stúpla a v stredu preto hlavnú cestu lemovali hasičské autá, hasiči tam budovali protipovodňové bariéry.

Stovky metrov bariéry

„Hron nám v noci stúpol na takú úroveň, že bolo potrebné vykonať protipovodňové opatrenia na Huštáku. Vybudovali sme bariéry v dĺžke zhruba 130 metrov a pri zimnom štadióne v dĺžke približne 240 metrov, plus vodohospodári zabezpečili úseky, kde protipovodňová ochrana mesta nie je dokončená,“ reagoval v stredu Erik Piater z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Ako informoval, k 14.00 hod. Hron zatiaľ nestúpa, hasiči opatrenia dokončujú a pokiaľ hladina rieky nestúpne, malo by to postačovať. Desiatky príslušníkov HaZZ sú aktuálne v teréne a pomáha im okolo 30 ľudí z dobrovoľných hasičských zborov z okolitých obcí.

Podľa hydrometeorológov hladina Hrona stúpla z utorka zo 170 centimetrov na stredu asi o meter pri násobne zvýšenom prietoku.

Pri Hrone bol aj primátor

Banskobystrický primátor už v stredu predpoludním informoval na svojom facebookovom profil, že „od rána sú v intenzívnom kontakte so Slovenským vodohospodárskym podnikom a hasičmi, ktorí podávajú aktuálne informácie o stave rieky na jednotlivých úsekoch, a tiež o realizácii nevyhnutných opatrení.“ Pri rieke sa bol pozrieť aj osobne.

Výdatné dažde však narobili v posledných hodinách problémy na celom Slovensku. Hasiči v Banskobystrickom kraji od utorka (13. 10.) do stredy 6.00 hod. absolvovali v súvislosti s počasím 41 výjazdov.

Zábery z miesta si môžete pozrieť v priloženom videu aj vo fotogalérii pod článkom!

V OBRAZOCH: Hladina rieky Hron v Banskej Bystrici nebezpečne stúpa
6
Galéria
Zdroj: TASR /Ján Krošlák
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM