Správy Samospráva

Ako prebieha sčítanie v Banskobystrickom kraji? Tieto mesta majú najvyššie percentá

Elektronické sčítanie obyvateľov SR stále pokračuje. V Banskobystrickom kraji je sčítaných necelých 60 percent obyvateľov kraja.

Ilustračný obrázok k článku Ako prebieha sčítanie v Banskobystrickom kraji? Tieto mesta majú najvyššie percentá
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa do týchto dní sčítalo 59,1 percenta obyvateľov. Svojím výsledkom patrí ku krajom pod celoslovenským priemerom. Informovala o tom v piatok Jasmína Stauder zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Ako sú na tom mestá

Podľa nej najvyšší podiel sčítaných obyvateľov je v obciach Medovarce – takmer 88 percent, Zemiansky Vrbovok – 86 percent, a rovnako je na tom Horný Badín.

„Mesto Banská Bystrica má sčítaných 66,8 percenta obyvateľov, nasleduje Zvolen a potom Žiar nad Hronom. Ostatné mestá BBSK nad 10-tisíc obyvateľov dosahujú výsledky okolo 60 percent. Výrazne nižší podiel sčítaných obyvateľov má doteraz len Fiľakovo 44,9 percenta,“ konštatovala Stauder.

Vše 3,5 milióna

Elektronické sčítanie obyvateľov SR stále pokračuje. Prekročilo už hranicu 3 510 000 sčítaných občanov, čo predstavuje okolo 63 percent.

Podľa ŠÚ SR sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Pod pojmom obyvateľ sa rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Sčítať sa sú povinní aj občan Európskej únie, ktorý má na našom území obvyklý pobyt, ako aj obyvatelia tretích krajín, ktorí majú u nás trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Sčítať neplnoleté osoby je povinný rodič, respektíve ich zákonný zástupca.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery očkovacieho centra, ktoré nedávno otvorili v Brezne!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: V priestoroch zimného štadióna v Brezne otvorili očkovacie centrum
13
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM