Jakub Forgács Správy Samospráva

Koniec súťaže o voľné termíny: Banskobystrický kraj spúšťa vlastný systém náhradníkov na očkovanie

BBSK systém ponúkne aj ostatným krajom a v prípade záujmu je pripravený svoj systém ponúknuť aj ministerstvu zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Koniec súťaže o voľné termíny: Banskobystrický kraj spúšťa vlastný systém náhradníkov na očkovanie
Zdroj: TASR/František Iván

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prišiel s vlastným systémom náhradníkov pre očkovanie vo svojich očkovacích centrách. Od štvrtka sa záujemcovia môžu registrovať na stránke https://bbsk.nahradnici.sk/ a v prípade uvoľnenia kapacít v očkovacom centre ich bude kontaktovať krajské call centrum s ponukou termínu. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Jednoduchý systém

„Vieme, že ľudia v kraji majú o očkovanie záujem. Prihlasovanie je však dnes traumatizujúca skúsenosť. Okrem nedôstojného systému prihlasovania na riadny termín dnes neexistuje transparentný systém na registráciu náhradníkov. Rozhodli sme sa preto prísť s vlastným systémom, v ktorom sa môžu záujemcovia o očkovanie v tejto chvíli registrovať ako náhradníci. Ak sa im aj nepodarí prihlásiť sa na riadny termín na stránke ministerstva zdravotníctva, stále budú mať šancu pri uvoľnení kapacít dostať sa na očkovanie,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Systém je podľa slov Štepánekovej užívateľský veľmi jednoduchý a po zaregistrovaní umožní prihlásiť do systému viacerých ľudí. Jeden člen rodiny tak dokáže s registráciou pomôcť aj príbuzným, ktorí nie sú dostatočne technicky zdatní alebo nemajú pripojenie na internet.

„Registrácia umožňuje ďalej pracovať s databázou náhradníkov nám, aj samotným užívateľom. Ak sa vám napríklad podarilo dostať na očkovanie, môžete svoju registráciu stiahnuť, uvoľniť tak miesto inému náhradníkovi a zrýchliť administratívny proces,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Ako to prebieha?

„Po úspešnom zápise do listiny čakateľov na očkovanie tak ľuďom stačí len čakať na telefonát z call centra, ktoré rovnako zriadil BBSK. Ten sa uskutoční v prípade, že sa na termín nedostavia všetci prihlásení uchádzači, ktorí sa zaregistrovali cez stránku ministerstva zdravotníctva,“ pokračovala Štepáneková so slovami, že stránka nahradnici.sk v tejto chvíli umožňuje registráciu len ľuďom z kraja, na očkovanie je totiž potrebné pri uvoľnení kapacít prísť pomerne rýchlo.

„Zväčša je to do dvoch hodín od telefonátu a potvrdenia účasti. V kraji zatiaľ fungujú štyri očkovacie centrá – v Banskej Bystrici, vo Zvolene, Brezne a Lučenci. V krátkom čase pribudnú aj centrá v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom, Veľkom Krtíši a v Revúcej, takže by to pre záujemcov nemal byť problém,“ doplnil Ondrej Lunter.

Systém je podľa slov Štepánekovej nastavený tak, že záujemcov do poradia pridáva v súlade s aktuálne platnou štátnou očkovacou stratégiou. Nehrozí teda, že by seniorov či ľudí s ťažkými diagnózami niekto medzi náhradníkmi predbehol.

„Hlavné kritérium je vek a pridružené diagnózy, ktoré sú podľa odborníkov najrizikovejším faktorom pre ťažký až fatálny priebeh ochorenia. Ak sa dnes pre očkovanie rozhodne napríklad 80 ročný dôchodca, náš systém ho automaticky uprednostní pred 60 ročným záujemcom. Kľúčové je totiž najprv zaočkovať tých najohrozenejších a odľahčiť nemocnice,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Pomôže aj inde?

Ako dodala Štepáneková, BBSK systém ponúkne aj ostatným krajom a v prípade záujmu je pripravený svoj systém ponúknuť aj ministerstvu zdravotníctva – výrazným spôsobom totiž dokáže zmierniť administratívnu záťaž, kladenú na vytváranie poradovníkov pre očkovanie.

„V tejto chvíli bude systém slúžiť očkovacím centrám zriadeným krajom. Postupne chceme osloviť do zapojenia všetky vakcinačné centrá na území kraja, vrátane nemocníc. Samozrejme, budeme veľmi radi, ak o systém prejavia záujem naši partneri z ostatných krajov, prípadne samotné ministerstvo zdravotníctva," uzavrel Ondrej Lunter.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery očkovacieho centra, ktoré nedávno otvorili vo Zvolene!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: BBSK otvoril ďalšie veľkokapacitné očkovacie centrum vo Zvolene
15
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM