Ivana Kováčiková Rôzne

7 miest v Bystrici, kde kúpime čerstvé ovocie a zeleninu. Poznáte ich všetky?

Domáce vždy chutí lepšie! A bystrické trhoviská sú počas sezóny plné rozmanitého sortimentu. Viete, kde v meste nakúpite čerstvé dary prírody?

Ilustračný obrázok k článku 7 miest v Bystrici, kde kúpime čerstvé ovocie a zeleninu. Poznáte ich všetky?
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Prvá písomná zmienka o mestskej tržnici v Banskej Bystrici pochádza už z roku 1481. V uvedenom roku sa uhorský kráľ Matej Korvín za svojho pobytu v meste sťažoval na zlé umiestnenie tržnice, pretože ho „obťažovala nevzhľadnosť tam ponúkaných tovarov“. Žiadal premiestniť tržnicu tak, aby predávaný tovar nešpatil námestie. Tržnice sa teda premiestnili mimo priamu pešiu zónu.

Čerstvý domáci tovar je v súčastnosti, práve naopak, pastvou nielen pre oči, ale aj chuťové poháriky. Priadnou hodnotou trhovísk je osobný kontakt s predávajúcimi, dokonca v niektorých prípadoch môžete ovocie priamo ochutnať. Hľadali sme miesta, kde v Banskej Bystrici môžete nakúpiť čerstvú zeleninu a ovocie.

Pri starom Priore

Trhovisko pri starom Priore je jedno z najznámejších v Bystrici. Na priestrannom mieste nájdete stabilne štyroch predajcov. Ich nástup do práce začína naozaj skoro. Niektorí uviedli, že prichádzajú už o šiestej ráno. Časy odchodu konkrétnych predajcov sa rôznia podľa množstva predaného sortimentu. Väčšinou sa začínajú baliť okolo 19-tej až 19:30. Čo sa týka pôvodu, sortiment pochádza z Komárna, Kamenice nad Hronom a Štúrova. Bonusom na uvedenom mieste je pani, ktorá sa objavuje čisto náhodne. Isto ju poznáte, niekedy ponúka kvietky, inokedy strukoviny, mak, prípadne orechy. Je priamym dôkazom toho, že niekto predáva len obmedzené množstvo z toho, čo sám vypestuje.

Na námestí Štefana Moysesa

Hlavné trhovisko v meste je zastrešené a poskytuje pre predajcov ideálne miesto na streche objektu. Počas nášho prieskumu bolo na uvedenom mieste päť rôznych predajcov ovocia a zeleniny. Počet sa však mení, čo dokazujú aj odpovede samotných trhovníkov. Manželský pár z Nových Zámkov uviedol, že prichádza na svoje miesto od štvrtka do soboty. Predaj sa realizuje od šiestej ráno, zhruba do pol šiestej podvečer. Domáci predajca z Bystrice povedal, že chodí pravidelne od pondelka do piatka, od ôsmej do 17-tej. V sobotu sa zdrž,í podľa počasia a ľudí, do poludňajších hodín. Ďalší dvaja predajcovia potvrdili svoje otváracie dni od pondelka do soboty s tým, že v sobotu sa zdržia zhruba do 13-tej hodiny. Obchodníci z Komárna predávajú od siedmej do sedemnástej a pani z okolia Nových Zámkov z Nesvadov v čase od ôsmej do osemnástej. Na trhovisku nájdete široký sortiment doplnený aj predajcami kvetín.

Na Úsvite

Na ulici Jilemnického na Fončorde sa nachádza trhovisko s najväčším počtom predajcov. V čase prípravy reportáže ich bolo na tomto mieste až sedem a od rána tu vládol čulý ruch. Nie všetci boli naklonení medializácii, ale aspoň pár základných informácií sme zistili. Pán z okolia Nových Zámkov prichádza niekedy už o piatej ráno a predáva až do 18-tej hodiny. Manželia z Nitry uviedli, že chodia na svoje miesto od utorka do soboty, v čase od šiestej do 16-tej. Čo sa týka víkendového predaja, viacerí predajcovia uviedli, že pravidelne chodia aj v sobotu a zdržia sa zhruba do jednej.

Na Kyjevskom námestí

Fončorda ponúka aj druhú alternatívu, ktorou je malé trhovisko na Kyjevskom námestí. Väčšinou tu nájdete dvoch predajcov. Na svoje predajné miesta prichádzajú medzi šiestou a siedmou hodinou ráno a zdržujú sa tu do 18-tej. Sortiment obchodníkov pochádza z Dunajskej Lužnej a z oblasti Nových Zámkov a Štúrova.

Menšie predajné stánky

V Bystrici sa na viacerých miestach nachádzajú aj samostatné stojace stánky s predajom ovocia a zeleniny. Pri našom prieskume sme takéto našli tri.

Hneď prvý sa nachádza na Hornej ulici č. 34, vedľa lekárne. Pani zo Štúrova prichádza v rôznom čase podľa počasia. Väčšinou je na svojom predajnom mieste od deviatej do 18-tej. Niekedy aj dlhšie, podľa množstva predaného sortimentu.

Ďalším veľmi frekventovaným miestom je aj Rooseveltova nemocnica. Aj tu sa nachádza stánok s čerstvým ovocím a zeleninou, ktorý je otvorený od ôsmej hodiny zhruba do 14-tej. Sortiment je trochu menší. No o to väčšej obľube sa teší od ľudí ktorí nestíhajú zájsť do mesta.

Posledným miestom predaja je v Sásovej. Pri Poliklinike sa nachádza pravidelne zastrešený stánok, kde pán predáva od pol ôsmej do pol šiestej.

Čítajte tiež:

Bystrická chovateľka v ROZHOVORE: Je neuveriteľné, koľko lásky dostanete od šteniatok

SERIÁL: Bystrickí poslanci v detstve. Spoznáte blonďáčika s motýlikom na fotke?

FOTO: Tržnice v Bystrici predstavujú svoju sezónnu ponuku
14
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM