Jakub Forgács Rôzne

168 dobrovoľníkov a desiatky litrov farieb... Mestský park už hýri farbami, obdivovať môžeme aj diela streetartistov

Lavičky, lampy, aj odpadkové koše opäť zažiarili. Postarali sa o to desiatky dobrovoľníkov, ktorí vlastnými silami skrášlili Mestský park. V čom všetkom majú prsty?

Ilustračný obrázok k článku 168 dobrovoľníkov a desiatky litrov farieb... Mestský park už hýri farbami, obdivovať môžeme aj diela streetartistov
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Natri si svoju lavičku, ktorý sa realizoval v Mestskom parku od 23. augusta do 27. septembra, sa blíži k svojmu koncu. Počas niekoľkých týždňov sa dobrovoľníci a dobrovoľníčky stretli celkovo päťkrát, aby vlastnými silami namaľovali v parku lavičky, lampy a odpadkové koše. Dokopy 168 dobrovoľníkov spolu odpracovalo neuveriteľných 672 hodín dobrovoľníckej práce, čím sa projekt zaraďuje medzi najväčšie dobrovoľnícke aktivity v kraji. Ich snaha vyvrcholí minifestom Babie leto v parku s bohatým programom pre všetky vekové kategórie.

Organizátorka projektu Jana Mojšová uvádza niekoľko zaujímavých faktov. „Počas všetkých dobrovoľníckych akcií sme spotrebovali 76 litrov farieb, použili 80 štetcov. Vymaľovali sme 52 lavičiek, altánok a 500 m kovového zábradlia. Tiež sme natreli 28 smetných košov,“ povedala a ako doplnila z toho 12 nepoužiteľných bolo obnovených vďaka dočasným smetným nádobám vytvorených z plastových demižónov, osadených Zelenou hliadkou Banská Bystrica.

„Deti, dospelí, seniori aj študenti počas práce v parku spotrebovali 130 párov rukavíc, vypili 36 litrov kofoly, 80 litrov minerálok, 20 litrov domáceho jablkového muštu, zjedli 145 bagiet a 5 plechov domácich koláčov," pokračovala Mojšová. To je len stručný odpočet projektu, počas ktorého Mestský park získal krajší vzhľad a prilákal nových návštevníkov.

Súčasťou projektu sú aj streetartové maľby na lampách verejného osvetlenia. Sedemnásť z nich je venovaných známym Banskobystričanom. „Každá lampa má svojho autora alebo autorku, ktorí jej dali svoj vlastný rukopis. V súčasnosti sú dokončené lampy venované Terézii Vansovej, Jozefovi Gregorovi Tajovskému, Dominikovi Skuteckému, Júliusovi Flachemu, Viliamovi Figušovi-Bystrému, Matejovi Belovi, Jánovi Langošovi a Ladislavovi Hudecovi,“ povedala Diana Vigašová z Banskobystrického okrášľovacieho spolku.

Foto: Komunita BB

Mestský park zmenil svoju tvár vďaka desiatkam dobrovoľníkom
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM