Jakub Forgács Rôzne

Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na bystrickom gymnáziu!

Vychovalo nemálo známych ľudí. Reč je o Katolíckom gymnáziu Štefana Moysesa, ktoré je na svojich absolventov právom hrdé. Pozrite, aké známe tváre na ňom študovali.

Ilustračný obrázok k článku Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na bystrickom gymnáziu!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Hovorí sa, že škola je dobrá vtedy, keď sa môže pochváliť svojimi absolventmi. Medzi také sa nepochybne radí aj Katolícke gymnázium Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. V priebehu svojej histórie jej brány opustilo mnoho absolventov, medzi ktorými nechýbali ani známe tváre.

Pedagógovia aj úspešný startup-ista

Viacerých absolventov gymnázia to aj po škole ťahalo späť do škôl. Jakub Berčík pôsobi ako odborný asistent na Katedre marketingu a obchodu, FEM, SPU v Nitre. Lukáš Lafférs zase učí ako dobroný asistent na Katedre matematiky UMB v Banskej Bystrici a Martin Skaloš ako odborný asistent na Katedre dejín štátu a práva na rovnakej univerzite.

Absolvent Andrej Pančík študoval na Oxforde a pracovné skúsenosti získal v švajčiarskom Cerne, londýnskej pobočke banky USB aj v Microsofte. Momentálne žije v Kalifornii, kde zastáva radcovskú pozíciu v startupe Unite. Rozbehol a nedávno predal startup Represent.com za 100 miliónov dolárov.

Našli sa však aj takí, ktorých to ťahalo viac k umeniu. Marek Turošík je spoluzakladateľ a dramaturg medzinárodného medziodborového festivalu vysokých umeleckých škôl Artorium, nezávislé združenie divadelníkov Odivo v Banskej Bystrici. Pracuje ako dramaturg (a príležitostne režisér a asistent réžie) v oblasti činoherného, bábkového, tanečného a fyzického divadla v nezávislých, ako aj štátnych divadlách a na divadelných projektoch na Slovensku, v Českej republike, Slovinsku, Rusku, Jordánsku a Spojených arabských emirátoch. Je tiež interným dramaturgom rusínskeho Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove.

Sudkyňa či kňazi

Ľubica (Palajová) Mojžišová bola iba nedávno vymenovaná prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom na doživotnú funkciu sudkyne, momentálne je sudkyňou obchodno-právneho oddelenia Okresného súdu v Banskej Bystrici. Absolvent Ondrej Rosík zase pracuje ako redaktor a moderátor rádia Lumen.

Niektorí absolventi školy však mali blízko aj cirkevnému prostrediu, v ktorom vyštudovali a zamierili do kláštorov. Vladimír Krišpín Nociar pôsobí v súčasnosti ako predstavený kláštora kapucínov v Žiline a Andrej Valent ako predstavený kláštora bosých bratov karmelitánov v Košiciach – Lorinčík. Marián Gregor, ml. a Peter Caban sú zase kňazmi Banskobystrickej diecézy.

Medzi známych absolventov však patria aj viacerí lekári Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež:

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na bystrickom gymnáziu!

Hudobní skladatelia aj finalista televíznej šou: Pozrite, kto všetko dral lavice na bystrickom gymnáziu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM