Jakub Forgács Rôzne

Zima v Bystrici a (ne)zodpovední Bystričania: Niektoré chodníky v meste pripomínajú šachovnicu FOTO

Sneženie v zime nerobí starosti iba cestárom. Svoje povinnosti s odpratávaním snehu z chodníkov pred domami majú aj Bystričania. Nie všetci však k tomu pristupujú až tak zodpovedne a potom v uliciach nášho mesta vznikajú doslova šachovnice. Veď sa pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku Zima v Bystrici a (ne)zodpovední Bystričania: Niektoré chodníky v meste pripomínajú šachovnicu FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Určite to poznáte. Prechádzate v zimu po chodníku, no nie všade vyzerá tak, ako by mal. Niekde kráčate takmer po suchom betóne a inde sa brodíte snehom alebo šmýkate na ľade. O tom, že banskobystrické chodníky vyzerajú miestami ako šachovnice, sme sa pri podvečernej nedeľnej prechádzke presvedčili na vlastnej koži, pred rodinnými domami na Fončorde. Pravdou však je, že určite nie je jedinou v meste, kde sa podobné problémy s neodhrnutým snehom vyskytujú.

„Na ulici Nové Kalište sú rodinné domy, údržbu chodníkov tu preto majú na starosti súkromníci,“ uviedol pre Bystrica 24 Igor Bačko, dispečer firmy Ganz, ktorá zabezpečuje údržbu chodníkov v Banskej Bystrici.

Podľa všeobecne záväzného nariadenie Mesta Banská Bystrica o verejnom poriadku na území mesta sú vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností povinní v zimnom období čistiť na vlastné náklady priľahlý chodník od snehu a poľadovice, a to najneskôr do 8:00 tak, aby chodci a obyvatelia nehnuteľnosti boli čo najmenej obťažovaní.

Nie každý si však svoje povinnosti plní tak, ako by mal, čo môže byť risk. „Vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností, ktoré v súvisle zastavanom území hraničia s cestou alebo miestnou komunikáciou, zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti na priľahlých chodníkoch, ktoré vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom a neboli bez prieťahov odstránené,“ píše sa vo všeobecne záväznom nariadení.

Pozrite si (ne)upravené banskobystrické chodníky v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Ak obľubujete zimné radovánky, toto vás poteší: V centre bystrického sídliska otvorili vonkajšiu ľadovú plochu

Prvé zastupko v Bystrici v tomto roku: Aj o týchto témach budú rokovať poslanci

FOTO: Bystrické chodníky sa zmenili na šachovnice
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM