Michal Majer Rôzne

Zastávky MHD zmodernizujú elektronické označníky!

Mestskú hromadnú dopravu v Banskej Bystrici čakajú v nasledujúcom roku zaujímavé zmeny. Medzi najpútavejšie patrí zmodernizovanie vybraných zastávok, na ktorých pribudnú svetelné označníky s digitálnym panelom informujúcim o príchode najbližších dvoc

O pripravovaných zmenách informovala spoločnosť SAD Zvolen. Tá už v o niekoľko dní plánuje spustiť plniacu stanicu zemného plynu (CNG) pre plynové autobusy v MHD Banská Bystrica, ktoré doteraz museli jazdiť kvôli natankovaniu až do Zvolena. Nová stanica je umiestnená v areáli SAD Zvolen na Partizánskej ceste a cena za jej výstavbu bola 400 tisíc eur. Banskobystrickým autobusom tak odpadnú náklady spojené s presunom do Zvolena v podobe paliva či mýta, čím bude ich prevádzka ekonomicky výhodnejšia.

Netradičnou zmenou, ktorá čaká cestujúcich v priebehu budúceho roka, je inštalácia svetelných označníkov. Tie budú informovať o príchode najbližších dvoch liniek na danú zastávku. Podľa vyjadrenia riaditeľa dopravného úseku SAD Zvolen Mareka Modranského pôjde o info-panely, ktoré budú na približne 20-tich hlavných zastávkach v meste, predovšetkým na Námestí Slobody, Huštáku, Národnej alebo na Striebornom námestí. „Displej bude informovať o najbližších dvoch odchodoch liniek MHD. Bude na ňom svietiť informácia o čase príchodu autobusu na zastávku a jeho prípadnej odchýlke od cestovného poriadku vplyvom dopravnej zápchy alebo nehody,“ uvádza Modranský. Informácie o príchodoch autobusov nebudú v systéme nastavené podľa „papierového“ cestovného poriadku, ale prostredníctvom GPS sa bude na displeji zobrazovať aktuálna situácia a presný čas príchodu konkrétnej linky. „Označníky by mali byť trojuholníkového tvaru a budú osadené priamo na zastávke v blízkosti prístreškov. V spodnej vitríne budú vyvesené všetky odchody liniek a spojov v tlačenej podobe. Jedna strana by mala byť pre komerčné využitie a informácie o aktivitách v meste,“ dopĺňa zástupca SAD Zvolen.

Hoci dodávateľ označníkov je už vybraný, presný termín ich osadenia ešte nie je známy. „V uvedenej záležitosti sa viedlo viacero rokovaní, s ohľadom na extrémnu mieru vandalizmu v meste. Aj klasické označníky totiž musíme každodenne opravovať, a preto predstavenstvo nezaujalo k danej otázke jednoznačný postoj. Technické riešenie pre „antivandalskú“ úpravu sme preto nechali na externú firmu, ktorá má tieto označníky na vybrané zastávky osádzať,“ poukazuje na očakávané problémy s poškodzovaním označníkov Modranský. Keď sa podarí všetky problémy vyriešiť, za relatívne nízku investíciu zo strany dopravcu získa Banská Bystrica nový moderný prvok v MHD. „Ako dopravcu nás bude investícia stáť len spolupodieľanie sa na organizácii a sfunkčnení systému pre prenos GPS. Výstavbu, osadenie a dodanie označníkov realizuje externá firma,“ uzatvára Modranský.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM