Kultúra

Vznikne v DOME KULTÚRY nové divadlo? Kraj ZAREAGOVAL na verejnú VÝZVU

Kraj v súvislosti s verejnou výzvou na zriadenie divadelnej činohry v banskobystrickom dome kultúry konštatuje, že je potrebné zaoberať sa priestorovými požiadavkami takejto inštitúcie.

Ilustračný obrázok k článku Vznikne v DOME KULTÚRY nové divadlo? Kraj ZAREAGOVAL na verejnú VÝZVU
7
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prehodnotí myšlienku založenia činoherného divadla v rámci budúceho využitia domu kultúry v Banskej Bystrici. Závisieť to bude od priestorových možností i posúdenia udržateľnosti inštitúcie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková v reakcii na verejnú výzvu na zriadenie nového profesionálneho divadla.

Verejná výzva

Kraj v súvislosti s verejnou výzvou na zriadenie divadelnej činohry v banskobystrickom dome kultúry konštatuje, že je potrebné zaoberať sa priestorovými požiadavkami takejto inštitúcie. „Ohľad treba brať aj na ekonomickú udržateľnosť a takisto aj na udržateľnosť už existujúcich kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK,“ uviedla Štepáneková. Kraj je zriaďovateľom Divadla Štúdio tanca a Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici a Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, v krajskom meste tiež pôsobí Štátna opera.

Verejnú výzvu na zriadenie nového profesionálneho činoherného divadla v banskobystrickom dome kultúry zverejnili predstavitelia umeleckej a občianskej obce, v online podobe ju doposiaľ podpísalo vyše 500 ľudí. Signatári žiadajú mesto a kraj, aby v spoločnom projekte budúceho využitia domu kultúry zohľadnili dlhoročné tradície mesta v oblasti činoherného divadelníctva. Pripomínajú, že Banská Bystrica je jediným historickým krajským mestom v strednej Európe, ktoré nie je sídelným mestom profesionálneho, činoherného, repertoárového divadla so stálym umeleckým súborom.

Sídlo viacerých inštitúcií

Mesto Banská Bystrica v stanovisku pre TASR skonštatovalo, že na základe zmluvy s krajom plánuje v budúcnosti prevádzkovať estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie. Ďalšie časti objektu, ako sú komorné divadlo, kinosála i administratívne priestory, má prevádzkovať kraj. Ten od začiatku prípravy zámeru obnovy domu kultúry avizuje, že budova bude sídlom kultúrnych a vedecko-vzdelávacích inštitúcií.

„Do domu kultúry župa presunie tri pobočky Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, ktoré sú v prenájme v priestoroch vo vlastníctve mesta Banská Bystrica, celé Bábkové divadlo na Rázcestí a pobočku hvezdárov. Zároveň pod ich gesciou vytvoríme vedecko-popularizačné centrum na popularizáciu prírodných vied a prednostne astronómie,“ priblížila hovorkyňa BBSK.

Dom kultúry, ktorý je súčasťou banskobystrického Námestia slobody, bol postavený v roku 1979. Atypickú päťpodlažnú stavbu navrhol architekt Jozef Chrobák, stavba bola zapísaná aj do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia. Pôvodný vlastník OZ KOVO budovu v roku 2007 predal súkromnému majiteľovi, od roku 2013 objekt chátra. Mesto a BBSK budovu vlani získali v dražbe za 1,8 milióna eur, spoločným cieľom samospráv je objekt obnoviť tak, aby opätovne slúžil na kultúrne či vzdelávacie účely.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dom kultúry v Banskej Bystrici
7
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM