Kultúra

V Bystrici spustili verejnú VÝZVU: STOVKY ľudí si žiadajú nové divadlo

Banská Bystrica je podľa predkladateľov výzvy jediným historickým krajským mestom v strednej Európe, ktoré nie je sídelným mestom profesionálneho, činoherného, repertoárového divadla so stálym umeleckým súborom.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici spustili verejnú VÝZVU: STOVKY ľudí si žiadajú nové divadlo
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V Banskej Bystrici spustili verejnú výzvu na zriadenie novej, profesionálnej, umeleckej inštitúcie v meste. Obracajú sa ňou na primátora a poslancov mestského zastupiteľstva mesta Banská Bystrica a predsedu i poslancov krajského zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Výzvu doteraz podpísalo viac ako 500 ľudí. TASR o tom informoval jeden z vyzývateľov Juraj Benčík.

Oživenie činohernej tradície

„Vyzývame našich volených zástupcov na nápravu, na oživenie prerušenej činohernej tradície a na podporu rozkvetu kultúry v krajskom meste Banská Bystrica,“ uviedli organizátori výzvy.

Oceňujú rozhodnutie mesta a BBSK nadobudnúť v dražbe budovu niekdajšieho Domu Kultúry ROH ZVT. Zároveň apelujú na primátora mesta, predsedu kraja i poslancov oboch zastupiteľstiev, aby pri zadávaní architektonickej štúdie zohľadnili dlhoročné tradície mesta v oblasti činoherného divadelníctva.

Využitie Domu kultúry

„Vyzývame vedenie mesta i kraja a poslancov oboch zastupiteľstiev, aby súčasťou projektu využitia zrekonštruovaného banskobystrického domu kultúry bolo okrem širokého spektra umeleckých, kultúrnych a spoločenských aktivít aj zriadenie profesionálneho, repertoárového divadla nového typu, ako stálej umeleckej inštitúcie, so stálym, komorným umeleckým súborom,“ uviedli organizátori.

Pripomenuli, že Banská Bystrica je jediným historickým krajským mestom v strednej Európe, ktoré nie je sídelným mestom profesionálneho, činoherného, repertoárového divadla so stálym umeleckým súborom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM