Monika Obrtalová Rôzne

Vznikne v Bystrici činohra? Český herec Přeučil je za!

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola prijal včera popoludní známeho českého herca Jana Přeučila a rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici Matúša Oľhu. Pri príležitosti životného jubilea českého umelca mu poďakoval za výchovu a vedenie študentov

„Herectvo Fakulty dramatických umení vnímam ako rodinné striebro Banskej Bystrice a verím, že aj vďaka kvalitným hercom-pedagógom a ich cenným skúsenostiam bude naďalej rásť jeho kvalita a tradícia,“ konštatoval primátor mesta. Rektor Akadémie umení Matúš Oľha vyzdvihol prínos českého umelca, ktorý sa okrem rozvoja hereckého umenia na akademickej pôde zaslúžil aj o propagáciu fakulty v Prahe.

Práve vďaka hosťovaniu v českej metropole sa banskobystrickí študenti herectva zviditeľnili aj za hranicami Slovenska. Jednou z hlavných tém spoločnej diskusie bola aj myšlienka založenia divadelnej činohry v Banskej Bystrici. „Som veľmi naklonený myšlienke vzniku divadelného činoherného súboru, ktorý by popri Štátnej opere doplnil a obohatil kultúru v Banskej Bystrici. Úroveň herectva vďaka talentu našich študentov a pedagógov neustále rastie a je prísľubom kvalitnej činohry, akú si naše mesto určite zaslúži,“ rozvinul túto myšlienku Peter Gogola.

„V dnešnej mediálnej a pretechnizovanej dobe je nesmierne dôležité zastaviť sa, pekne sa obliecť a ísť večer do divadla. Stretávanie sa s ľuďmi na kultúrnych podujatiach a s tým spojená psychohygiena, obohacovanie a kultivácia nášho jazyka i únik od každodenných starostí, by mali byť pevnou súčasťou našich životov,“ zdôraznil na stretnutí Jan Přeučil.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM