Jakub Forgács Rôzne

Vzácny bystrický kaštieľ pomaly chátra: Majiteľ sa o zdevastovanú pamiatku nedokáže postarať

Pri pohľade na barokovú pamiatku je človeku až do plaču. Banskobystrický kaštieľ nepoznačil len zub času, ale aj nájazdy bezohľadných ľudí a bezdomovcov. Jeho záchrana je v nedohľadne, v čom je problém?

Ilustračný obrázok k článku Vzácny bystrický kaštieľ pomaly chátra: Majiteľ sa o zdevastovanú pamiatku nedokáže postarať
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Hrozný stav barokového kaštieľa, ktorý sa nachádza za Furmanskou krčmou na Sládkovičovej ulici v Radvani, sa dotkol mnohých ľudí. Pamiatka, ktorá je v dezolátnom stave, sa stala útočiskom pre bezdomovcov, s ktorými si nevedie dať rady ani mestskí policajti. Komu vlastne patrí a prečo sa o tento objekt nestará?

„Majiteľom kaštieľa je firma, ktorá je od roku 2005 v likvidácii. Už ju riešia exekútori, je zaviazaná nejakými dlhmi voči mestu,“ ozrejmila nám Renáta Lieskovská, architektka Krajského pamiatkového úrade, podľa ktorej firma dlží viacerým ľuďom. „Zobrala si úver a barokový kaštieľ založila,“ doplnila.

„Teraz je v dezolátnom stave. Keď som tam začala chodiť, asi pred dvadsiatimi rokmi, tak ten objekt mal všetko. Dvere, okná, stropy, klenby, strechu, aj barokové mreže na oknách,“ pokračovala Lieskovská. Ako ďalej uviedla po čase tam bezohľadní ľudia rozkradli aj tehli zo stien, či strešnú krytinu.

„Mali sme tam odvtedy niekoľko stretnutí aj s mestom. Riešením by mohol byť nejaký nový záujemca, ktorý by ten kaštieľ chcel dať do poriadku,“ dodala Lieskovská, ktorá pred nami netajila veľké sklamanie nad tým, v akom stave skončil tento vzácny kaštieľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM