Jakub Forgács Správy

Výborná správa: Chrípka je v Banskobystrickom kraji na ústupe

Aj napriek klesajúcemu výskytu ochorení zachovávajú epidemiológovia aj naďalej prísnu epidemiologickú bdelosť.

Ilustračný obrázok k článku Výborná správa: Chrípka je v Banskobystrickom kraji na ústupe
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dobrou správou v týchto dňoch je, že výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom má v Banskobystrickom kraji klesajúcu tendenciu. Výskyt ARO je v 11. kalendárnom týždni nižší o 12,5 a CHPO až takmer o tretinu. Počet prípadov je v hodnotenom týždni nižší aj v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V epidemiologickej bdelosti

„Epidemiológovia bystrického RÚVZ v 11. kalendárnom týždni takmer 6003 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1650 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolayová so slovami, že z toho je chrípke podobných 473 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 130 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Ako ďalej uviedla, počet chorých na ARO v absolútnych číslach je najvyšší v okrese Zvolen, Rimavská Sobota, Brezno a Žiar nad Hronom a čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Brezno, Zvolen, a Žiar nad Hronom. Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej naďalej prísnu epidemiologickú bdelosť.

Ubudlo aj komplikácií

„V porovnaní s uplynulým týždňom je nižší aj počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 2,3 percentá z celkového počtu chorých. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (53 prípadov), v 22 prípadoch zápalmi stredného ucha a 60 prípadoch zápalom pľúc,“ vymenovala Tolnayová.

Ako spomenula, ochorenia na ARO tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, ale aj deti vo veku 6 až 14 rokov. „Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku. Epidemiológovia urobili celú štatistiku na základe hlásení 69 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM