Jakub Forgács Rôzne

VIDEO: Veľký návrat po 20-tich rokoch. Minister zavítal na Taják, vítala ho bývalá triedna

Začiatok školského roka znamená pre žiakov návrat medzi spolužiakov a kamarátov. Na banskobystrické gymnázium sa však po dvoch mesiacoch voľna nevracali iba súčasní študenti. Navštívil ho aj jeho bývalý absolvent, minister školstva.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Veľký návrat po 20-tich rokoch. Minister zavítal na Taják, vítala ho bývalá triedna
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini sa v prvý školský deň vybral do banskobystrických škôl. Nevynechal ani banskobystrické Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, na ktorom kedysi študoval. V utorok krátko po 10:30 príhovorom otvoril nový školský rok, prvýkrát vo funkcii ministra.

Návrat po dvadsiatich rokoch

„Som nesmierne rád, že tu dnes na tomto nádvorí môžem byť, pretože ho naozaj dôverne poznám,“ povedal Pellegrini pred stovkami študentov gymnázia. Ako podotkol, medzi učiteľkami bola aj Ľudmila Strmeňová, jeho triedna profesorka. „Keď som zistil, že to bolo už pred dvadsiatimi rokmi, tak som si uvedomil, ako ten čas riadne rýchlo letí,“ pokračoval.

„Úprimne, je to zvláštny a naozaj krásny pocit, vrátiť sa po rokoch na školu, kde som študoval, kde sme spolu so spolužiakmi okrem štúdia vyvádzali aj rôzne lotroviny a kde som sa pred maturitami triasol naozaj ako osika a nakoniec som ich úspešne zvládol, na samé jednotky,“ doplnil.

Minister chce dať školstvu vážnosť

Vo svojej reči sa prihovoril aj študentom. „Chcel by som na vás apelovať, aby ste si vy – štvrtáci, ktorí budete v tomto školskom roku maturovať, naozaj veľmi dobre rozmysleli, na akú školu pôjdete študovať. Vyberte si prosím takú, pri ktorej si budete viac – menej istí, že vás pripraví na život a že vďaka vzdelaniu, ktoré na ďalšom štúdiu získate, si nájdete dobre platenú prácu,“ povedal Pellegrini, podľa ktorého by nemali študovať iba preto, aby študovali. „Študujte to, čo vás baví a študujte to, čo vás v budúcnosti aj uživí,“ dodal.

Svoje ďalšie slová smeroval učiteľskému zboru. „Chápem náročnosť vášho povolania a uvedomujem si aj to, že nie vždy je docenené, ale chcem vás ubezpečiť, že ste a vždy budete rozhodujúcim článkom v reťazci výchovy a získavania vzdelania našich detí. Ja ako minister vám z tohto miesta chcem prisľúbiť, že urobím všetko pre to, aby som bol pre vás rozumným, vnímavým a ústretovým partnerom,“ priznal so slovami, že ministrom sa stal aj preto, aby nášmu školstvu dal vážnosť, rešpekt a učiteľom postavenie, aké si naozaj zaslúžia.

Po príhovore ministra sa na nádvorí odprezentovali žiaci gymnázia s francúzskym šansónom, ale tiež folklórny súbor, či duo mladých hudobníkov. Potom sa Pellegrini spolu s vedením školy pobrali do jej priestorov, kde spomínali na časy, kedy minister dral školské lavice, ale venovali sa aj aktuálnej problematike školstva.

Minister školstva zavítal na banskobystrické gymnázium
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Minister školstva zavítal na banskobystrické gymnázium
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM