Správy

Veľká PODPORA pre okresy Banskobystrického kraja: Na investície dostanú STOVKY miliónov

Banskobystrický kraj dostane podporu pre transformujúce sa regióny. Pôjde o nemalú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Veľká PODPORA pre okresy Banskobystrického kraja: Na investície dostanú STOVKY miliónov
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

V rámci integrovaných územných investícií budú môcť okresy v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) samostatne rozhodovať o sume takmer 328 miliónov eur. Počas regionálneho dňa v Žiari nad Hronom to v piatok povedal šéf Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši (Hlas-SD).

Ďalšie milióny eur

Dodal, že ďalších viac ako 56 miliónov eur je z nových eurofondov pre BBSK vyčlenených z Fondu na spravodlivú transformáciu (FST). Je to v rámci Programu Slovensko, ktorý má pomôcť najdotknutejším regiónom pri prechode na uhlíkovú neutralitu. V BBSK môžu čerpať podporu z fondu regióny Banskej Štiavnice, Brezna, Rimavskej Soboty, Revúcej, Zvolena, Žarnovice a Žiaru nad Hronom. Doteraz z FST vyhlásili výzvy, ktoré sa týkajú aj žiadateľov v BBSK, v objeme 23,2 milióna eur. Počas roka 2024 z neho plánujú vyhlásiť výzvy v celkovom objeme 30,2 milióna eur. Raši uviedol, že to môže byť napríklad na skvalitnenie stredného odborného vzdelávania s dôrazom na prax. Reflektovať budú aj na aktuálne spoločenské výzvy spojené s klimatickou zmenou.

Zároveň informoval aj o vzniku nového orgánu, ktorý podporí dialóg so samosprávou a využitie eurofondov. Bude to Rada vlády Slovenskej republiky pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie. Bude mať 38 členov a okrem ministrov v nej budú mať zastúpenie aj predstavitelia územnej samosprávy. K členom patria aj zástupcovia akademickej obce i zamestnávateľských združení

Na najbližšom rokovaní vlády plánuje Raši predložiť na schválenie návrh štatútu tejto rady, ktorej bude zároveň predsedom. Po schválení štatútu zvolá prvé zasadnutie. Rada bude zasadať spravidla raz za tri mesiace, prípadne podľa potrieb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM