Jakub Forgács Rôzne

Veľká pocta i výzva pre bystrickú UMB. Privíta európskych vedcov z 10 krajín

Pod Urpín majú namierené špičkové európske mozgy a nie náhodou. Pozrite, čo sa chystá na Univerzite Mateja Bela!

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta i výzva pre bystrickú UMB. Privíta európskych vedcov z 10 krajín
Zdroj: TASR

Sociokultúrnym aspektom v slovanských jazykoch bude venovaná medzinárodná vedecká konferencia, ktorá sa na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici uskutoční 5. a 6. septembra. Podujatie organizačne zabezpečuje Katedra slovenského jazyka a komunikácie Filozofickej fakulty UMB.

Ako informovala Zuzana Ševčíková, referentka marketingovej komunikácie UMB, konferencia je výnimočnou hneď z niekoľkých dôvodov. Programovo a tematický nadväzuje na konferencie konané v rokoch 2011 a 2014 v Krakove a Bydhošti v Poľsku. Prvý raz od vzniku Komisie pre sociolingvistiku sa stretnutie uskutočňuje mimo Poľskej republiky, a to práve v Banskej Bystrici.

„Pre našu univerzitu je to pocta a zároveň výzva. V čase konania podujatia je totiž Slovenská republika predsedajúcou krajinou Rady EÚ. Banskú Bystricu v tomto období navštívia jazykovedci so slavistickými výskumnými programami a záujmami,“ konštatovala Ševčíková.

Sociolingvistika je hraničnou, medznou vedou, ktorá využíva blízkosť a spoločné záujmy jazykovedy a sociológie. Zameriava sa na poznávanie a vykladanie vzťahov medzi skupinami v spoločnosti a jazykovým dorozumievaním jej členov v rozmanitých komunikačných situáciách.

„Univerzita uvíta v priestoroch rektorátu členov Komisie pre sociolingvistiku z desiatich krajín, v ktorých sa pestuje slavistika a podporujú slovanské štúdiá. Jazykovedci z Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Chorvátska, Macedónska, Litvy, Poľska, Rakúska, Slovenska a Ukrajiny predstavia výsledky svojich výskumov v podobe vedeckých príspevkov,“ dodala Ševčíková.

Nahlásené príspevky jazykovedcov na konferencii naznačujú, že slovanské jazyky cez priezor elektronickej komunikácie reagujú i na podmienky, prejavy a dôsledky digitálnej doby a kultúry.

Pozrite si nové centrum techniky v bystrickej základnej škole na záberoch v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Na bystrickej škole otvoria unikátne centrum. Žiaci dizajnérmi a projektantmi

Šľachetný čin zlatého olympionika Tótha. Bystričanov motivuje darovať krv

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Unikátne centrum techniky na bystrickej základnej škole
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM