Jakub Forgács Samospráva

V uplynulých rokoch hospodárili ZODPOVEDNE, tvrdí Nosko: Bystricu čakajú VEĽKÉ projekty

V histórii mesta sa podľa slov primátora Jána Noska nikdy nepripravovalo také množstvo projektov, ako je tomu v súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku V uplynulých rokoch hospodárili ZODPOVEDNE, tvrdí Nosko: Bystricu čakajú VEĽKÉ projekty
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Vďaka zodpovednému hospodáreniu počas uplynulých rokov sa podľa slov hovorkyne primátora Zdenke Marhefkovej dokáže mesto Banská Bystrica rozvíjať aj v čase krízy. „Samospráva aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácii pokračuje v rozbehnutých projektoch, ako aj v príprave nových investičných zámerov. Pracuje sa na projektových dokumentáciách v rôznych oblastiach, od obnovy ciest, chodníkov, školských zariadení cez budovanie cyklistickej infraštruktúry, parkovísk, oddychových zón i zelených projektov,“ vymenovala.

Úspešné projekty

Ako spomenula, za posledný rok sa podarilo ukončiť prvú etapu budovania polopodzemných kontajnerov, zrekonštruovať rozsiahly úsek cesty v nevyhovujúcom stave na Poľnej ulici, a zároveň obnoviť mnoho miestnych ciest a chodníkov v rôznych častiach mesta, o výbere ktorých rozhodujú priamo jednotlivé občianske rady. Motoristi, cyklisti i peší už môžu bezpečne jazdiť po ďalšom opravenom moste, tentokrát na Mládežníckej ulici na Fončorde.

Ďalším skvalitnením vybavenia si prešli mestské Rozprávkové jasličky, komplexnou rekonštrukciou sa môže pochváliť Materská škola na Šalgotarjánskej, ale aj odborné učebne, jedálne a telocvične vo vybraných základných školách. V skúšobnej prevádzke sú po komplexnej rekonštrukcii aj nové kremačné pece. K ďalším investičným akciám patrilo vybudovanie cyklomosta vedúceho ponad R1-ku či modernizácia svetelných križovatiek na I/66-ke popri Hrone.

V uplynulom roku došlo k nákupu nových vozidiel MHD, ako aj k získaniu eurofondov na vybudovanie cyklotrasy v Sásovej. Samospráva získala kvalitné návrhy revitalizácie mestského parku i Námestia slobody, ktoré vzišli z krajinársko-architektonickej súťaže a súťažného dialógu. Mesto pokračuje aj v príprave najväčšieho zeleného projektu vo svojej histórii – Zelené sídliská, ktorý je zameraný na obnovu verejných mestských plôch so zavádzaním zelených a modrých opatrení zmierňujúcich negatívne dopady súvisiace so zmenou klímy.

V neposlednom rade išlo o odkúpenie Domu kultúry v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom či o aktivity smerujúce k záchrane NKP Medeného hámra. Okrem investičných zámerov Banská Bystrica v posledných mesiacoch upriamila pozornosť aj na transformáciu Školského úradu, prijala referenta školskej krízovej intervencie a otvorene hovorí o súčasných problémoch na školách, medzi ktoré patria najmä drogy a šikana.

Projekty za 100 miliónov

„V histórii mesta sa nikdy nepripravovalo také množstvo projektov, ako je tomu v súčasnosti. Vďaka tomu, že sme v uplynulých rokoch hospodárili zodpovedne, môžeme aj v ekonomicky ťažkých časoch využiť na prípravu projektových dokumentácií úverové zdroje, ktoré nám v prípade získania financií z eurofondov budú refundované. Poďakovanie patrí zamestnancom naprieč všetkými odbornými útvarmi mestského úradu, bez ktorých by sme nič nedokázali,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Mesto má podľa slov Marhefkovej rozpracované projektové zámery vo výške viac ako 100 mil. eur, pričom 60 mil. eur je možné získať z eurofondov, ktoré sú priamo vyčlenené pre Banskú Bystricu a 18 okolitých obcí. O zvyšné zdroje sa bude uchádzať z dopytových výziev z Programu Slovensko alebo Plánu obnovy a odolnosti.

Viac o ďalších projektoch, na ktorých sa v meste pracuje, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM