Jakub Forgács Správy

V bystrickej nemocnici si uctili pamiatku profesora Kothaja, osobnosti svetovej chirurgie

Ocenenia, fotografie, portrét, odborné publikácie vydané profesorom aj osobné predmety visia od piatku na frekventovanom mieste v budove polikliniky.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej nemocnici si uctili pamiatku profesora Kothaja, osobnosti svetovej chirurgie
7
Galéria

Pamätné miesto významného slovenského chirurga – profesora Kothaja po roku od jeho úmrtia odhalili začiatkom mája v jeho pôsobisku, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Ocenenia, fotografie, portrét, odborné publikácie vydané profesorom aj osobné predmety visia od piatku 4. mája 2018 na frekventovanom mieste v budove polikliniky.

Vedenie aj kolegovia si takto uctili pamiatku profesora nielen ako významného chirurga, ale aj človeka, ktorý sa v mnohých ohľadoch zaslúžil o rozvoj nemocnice. „Spomienka, ktorú sme pripravili na tomto mieste, je spomienkou na neho ako na veľkého človeka, chirurga ale aj na jeho záľuby v dokumentovaní histórie aj cestovaní. Chceme, aby si všetci, čo do budúcna prejdú okolo, mohli prečítať čo pán profesor dokázal a čo pre nemocnicu urobil,“ približuje Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka nemocnice.

„Bol to veľmi veľký chirurg, známy nielen na Slovensku ale aj v zahraničí, veľký človek, ktorý zanechal hlbokú stopu v tej najnáročnejšej – hepatopankrea­tobiliárnej, pažerákovej – chirurgii. Bol to človek, ktorý sa zaslúžil o vznik chirurgickej kliniky. Bol trpezlivým pedagógom. Mal jednu veľmi dobrú vlastnosť, nikdy neodmietol pomoc. Či to bolo pre pacienta, alebo kolegu. Vždy keď bolo treba, išiel na sálu, keď to bolo potrebné nešiel domov. V nemocnici strávil viac času ako bolo možno únosné. Vzdať hold profesorovi je pre mňa česť,“ spomína profesorov nástupca v pozícii prednostu kliniky docent Ľubomír Marko.

Zásluhy profesora Kothaja zostanú živé aj vďaka publikácii Môj život v Rooseveltke a pre Rooseveltovu nemocnicu, ktorú pri tejto príležitosti nemocnica vydala a pokrstila. Profesor Peter Kothaj zomrel po ťažkej chorobe vo veku 66 rokov 25. apríla 2017.

V OBRAZOCH: V nemocnici si uctili pamiatku profesora Kothaja
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM