Jakub Forgács Správy

V Bystrici vyrastá nová ODDYCHOVÁ zóna: Chýbať nebude IHRISKO ani OHNISKO, FOTO

Dobré zámery často vznikajú z nápadov aktívnych Bystričanov. Jedným z takých je aj projekt vybudovania oddychového parčíka na brehu toku Tajovka medzi cyklotrasou a areálom kúpaliska.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici vyrastá nová ODDYCHOVÁ zóna: Chýbať nebude IHRISKO ani OHNISKO, FOTO
6
Galéria

Samospráva si tento víťazný projekt participatívneho rozpočtu spred niekoľkých rokov osvojila a obstarala vyhotovenie projektovej dokumentácie. Vysúťažený zhotoviteľ začal v jesenných mesiacoch s prípravnými prácami a výrobou potrebného mobiliáru. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Oddychovo-relaxačnú zónu budú môcť obyvatelia plnohodnotne využívať s príchodom jari v budúcom roku,“ spomenula.

Nápad obyvateľov

Tento priestor bol dlhé roky zanedbaný a často na ňom vznikali nelegálne skládky odpadu. Zámer vybudovať oddychovú cyklozónu Tajovka patril v roku 2017 spolu s ďalšími piatimi medzi víťazné projekty participatívneho rozpočtu. Predkladatelia mali na ich realizáciu dokopy vyčlenenú sumu 30-tisíc eur z mestského rozpočtu. Realizácia tohto projektu si však vyžadovala oveľa vyššiu sumu.

„Som rád, že aktívni obyvatelia sa zaujímajú o svoje okolie a už pred niekoľkými rokmi navrhli túto lokalitu zrevitalizovať. Keďže rozsah prác v navrhovanom projekte niekoľkonásobne prekročil stanovený limit financií pre víťazný projekt participatívneho rozpočtu, mesto si ho osvojilo a začalo podnikať kroky na jeho realizáciu. Počas príprav projektovej dokumentácie sa stretávali miestni obyvatelia s projektantom priamo na mieste, aby si spoločne odsúhlasili navrhované riešenia, ako by mohla lokalita vyzerať v budúcnosti. Hoci tento zámer v súčasnosti pretavujeme do reality, poďakovať sa je potrebné práve obyvateľom Fončordy, ktorí prišli s myšlienkou a nápadom vytvoriť bezpečnú oddychovú zónu s prístupom k potoku Tajovka,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Viac o tom, čo všetko pribudne v oddychovo-relaxačnej zóne, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Pozdĺž potoka Tajovka vznikne oddychová zóna
6
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM