Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa na Štedrý deň myslí aj na bezdomovcov. Zahreje ich Dračí dych

Mäso, údeniny, klobásy aj huby. Nič z toho nebude chýbať v kapustnici, ktorú na Štedrý deň pripravia pre bystrických bezdomovcov.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa na Štedrý deň myslí aj na bezdomovcov. Zahreje ich Dračí dych
Zdroj: TASR

Banská Bystrica eviduje približne 350 ľudí bez domova. Aj tento rok si na Štedrý deň budú môcť pochutnať na tradičnej vianočnej kapustnici, tzv. Dračom dychu.

Sieť krízovej intervencie buduje mesto v úzkej spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža Banská Bystrica (ÚzS SČK) od roku 1993, keď vznikla v Banskej Bystrici prvá nocľaháreň Večierka. V zimných mesiacoch sa rozširuje o ohrevňu, v ktorej môžu ľudia bez domova prečkať obdobie mrazov, zohriať si jedlo, čaj či kávu. Práve tam ich 24. decembra už tradične pohostí kapustnicou vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ Karol Langstain, riaditeľka ÚzS SČK Zuzana Stanová a primátor Ján Nosko.

„Sto litrov kapustnice budeme na Vianoce variť a podávať ľuďom bez domova už po jubilejný dvadsiaty raz. Nešetrím v nej sviežim mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a samozrejme hubami. Keďže je aj správne pikantná, dostala pomenovanie Dračí dych. S výdajom nám na Štedrý deň od 11:00 do 11:30 pomôžu i dobrovoľníci. Bezdomovci majú zároveň počas všetkých troch sviatočných dní možnosť zdržiavať sa v nocľahárni aj cez deň,“ hovorí Langstain.

Ďalšou formou pomoci v meste pod Urpínom sú dve zariadenia dočasného bývania a útulok – Kotva II. a Kotva IV., či útulky pre samostatne žijúce osoby – Prístav a Nádej – Šanca. Banskobystrická Diecézna charita poskytuje službu stravovania a hygieny v Dome pre núdznych. Pre ľudí v núdzi funguje aj zariadenie dočasného bývania Slovenského Červeného kríža MANU. Je určené pre tých, ktorí majú dostatočný príjem na prenájom bytu, no z rôznych dôvodov sa k samostatnému bývaniu nevedia dostať. K ďalším strediskám patrí Dom sv. Vincenta, útulok Debora či Dom sv. Alžbety, určené pre matky s deťmi.

„Vo všetkých deviatich zariadeniach fungujúcich na území mesta poskytujeme pomoc 272 ľuďom. Približne 50 až 70 je takých, ktorí ostávajú na ulici dobrovoľne. Väčšinou nesúhlasia s pravidlami, ktoré platia v našich útulkoch či nocľahárňach. Aj vďaka mestskej polícii ich vieme lokalizovať, monitorovať a poskytnúť im informácie, kde a akú formu pomoci môžu dostať,“ dopĺňa Karol Langstein.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM