Jakub Forgács Správy

V Bystrici ocenili hviezdy leteckého neba. Kto všetko získal Zlaté krídla?

Prestížne národné ocenenie si už po tretí raz odniesli hviezdy leteckého neba. O víťazoch rozhodla odborná porota, ktorú tvoria predstavitelia najvýznamnejších leteckých organizácií.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici ocenili hviezdy leteckého neba. Kto všetko získal Zlaté krídla?
Zdroj: TASR

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini v piatok večer v Robotníckom dome v Banskej Bystrici odovzdal ceny víťazom ankety Zlaté krídla – národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015. Urobil tak len pár hodín pred najväčšou leteckou udalosťou roka, Medzinárodnými leteckými dňami SIAF 2016 na Sliači, ktoré sa začínajú v sobotu (27.8.). Ocenil prácu pilotov, technikov či riadiacich pracovníkov.

Hviezdy leteckého neba

Prestížne národné ocenenie si už po tretí raz odniesli hviezdy leteckého neba. Ako informoval hovorca SIAF 2016 Tomáš Kika, o víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodla odborná porota, ktorú tvoria predstavitelia najvýznamnejších leteckých organizácií.

Zlatými krídlami sa každoročne oceňujú osobnosti, projekty a organizácie za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva. Nominovaní sa uchádzajú aj o cenu verejnosti, ktorá je udelená podľa výsledku verejného hlasovania cez internet. Slovenská letecká agentúra, organizátor SIAF 2016 a vyhlasovateľ ankety, zároveň udeľuje špeciálnu cenu leteckej agentúry za prínos a podporu letectva na Slovensku.

„Som nesmierne hrdý na to, že si už po tretí raz v predvečer najväčšej leteckej udalosti na Slovensku pripomíname, aké dôležité je podporovať osobnosti, projekty či organizácie a oceníme ich snahu a výnimočnú pomoc pri rozvoji slovenského letectva. Moja vďaka patrí všetkým oceneným a predovšetkým našim Bielym Albatrosom, ktorí sú nezabudnuteľnou legendou slovenského letectva,“ uviedol Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry.

Albatrosy v Sieni slávy

Ako konštatoval Kika, ocenenia si postupne odniesli Karel Němec, vedúci záchranného koordinačného strediska Letectvo silových zložiek SR, Miroslav Korba, veliteľ vzdušných síl OS SR, Dušan Neštrák, docent, vysokoškolský učiteľ, Milan Cibák zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania, ako aj spoločnosť Techniserv, ktorá sa zaoberá realizáciou systémov pre zabezpečenie leteckej prevádzky a systémami pre poskytovanie leteckých navigačných služieb.

Cena Slovenskej leteckej agentúry putovala spoločnosti SAAB – výrobcovi vojenskej techniky a poskytovateľovi servisných služieb – za výnimočnú podporu letectva a dlhoročnú spoluprácu pri organizácii Medzinárodných leteckých dní.

Cenu verejnosti získal Marián Turan, zakladajúci člen a bývalý prezident Leteckej amatérskej asociácie SR. „Do Siene slávy vstúpili Biele Albatrosy, akrobatická skupina Vzdušných síl OS SR, ktorá sa svojou kvalitou a výnimočnými ukážkami zaradila medzi svetovú špičku v leteckej akrobacii,“ dodal Kika.

Čítajte tiež:

Piloti z 13 krajín Európy a NATO aj novinka. Letecké dni v Sliači sú predo dvermi

FOTO: Prípravy na letecké dni vrcholia: Na Sliači predstavili americký bombardér

FOTO: Medzinárodné letecké dni sa nezadržateľne blížia
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM