Jakub Forgács Šport

Úspechy zožali malí i veľkí: Takto sa darilo bystrickým florbalistom v ich TOP sezóne

V meste pod Urpínom to skupinovým športom ide. No úspechy naši športovci nedosahujú iba v hokeji, futbale, či basketbale. Florbalový klub 1.FbK Quick Sport Banská Bystrica ukončil svoju historický najuspešnejšiu sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Úspechy zožali malí i veľkí: Takto sa darilo bystrickým florbalistom v ich TOP sezóne
Zdroj: Dnes24.sk

1.FbK Quick Sport Banská Bystrica je prvý florbalový klub v Banskej Bystrici, ktorý začal hrať celoštátnu súťaž. Založenie klubu bolo v roku 2011, ktoré vzniklo po úspechu žiačok zo ZŠ Moskovská 2, ktoré na M-SR Základných škôl skončili na 7.mieste v roku 2011. Klub sa venuje chlapcom aj dievčatám v mládežníckych kategóriách, kde od založenia evidujeme spolu 260 členov. Celú organizáciu, fungovanie florbalového klubu riadi bývalý slovenský reprezentant v atletike, Zdenko Babík, tréner a predseda klubu v jednej osobe.

„Snažím sa u detí rozvíjať vzťah k športu a myslím, že sa mi to v celku darí. Florbal je kolektívny šport, ktorý u detí vedie k vzájomnej spolupráci. Šport, akým je florbal, má u detí veľkú popularitu a na Slovensku veľký rozmach. V Banskej Bystrici sme však začínali v období, keď iné kluby už hrali súťaže 10 rokov,“ povedal Bábik, podľa ktorého už v mladom veku detí netrénujú len florbal, ale snažia sa u nich hlavne rozvíjať všeobecnú prípravu. „Ako bývalý atlét zapájam do tréningov aj atletickú prípravu. Na danej ZŠ sme dosiahli krásne úspechy, no najviac si vážim dve 3. miesta z Majstrovstiev SR mladších a starších žiačok v rokoch 2013 a 2014,“ doplnil.

Ako pokračoval, práve na tejto škole vznikla myšlienka založenie klubu. „Sám som nevedel do čoho idem, no myslím, že po troch sezónach, to považujem za správne rozhodnutie. Ako všade, aj tu je to o peniazoch, tých je málo. Štartovné družstva ako aj cestovné a iné náklady klubu si deti platia samé,“ uviedol tréner, ktorý verí, že sa ľady pohnú aj na kompetentnejších miestach a bude im poskytnutá nejaká dotácia.

„V 1. florbalovej lige sme odohrali tri sezóny. Po dvoch 7. miestach a tohtoročnom 5. mieste máme najvyššie ambície. Družstvo prešlo, za toto obdobie viacerími zmenami, no hlavne sme získali dostatočné množstvo skúsenosti, ktoré su nesmierne doležité,“ spomenul Bábik a ako dodal, pevne verí, že v nasledujúcej sezóne sa umiestnia do 3. miesta.

Klub v sezóne 2013–2014 prekonal všetky očakávania:

  • najlepšie historické umiestnenie v 1.florbalovej lige žien 5.miesto (celoštátna súťaž)
  • 3. miesto na M-SR (Mladšia prípravka chlapci)
  • 5. miesto na M-SR (Staršie žiačky)
  • prvý majstrovský titul v regióne STRED v dievčenskej kategórií (Mladšie žiačky)
  • prvý majstrovský titul v regióne STRED v chlapčenskej kategórií (Mladšia prípravka)
  • 2. miesto v regionálnej lige (Staršie žiačky)
  • 3. miesto v regionálnej lige (Dorastenky a Juniorky)
  • 4. miesto regionálnej lige (Mladší žiaci)

Foto: 1.FbK Quick Sport Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM