Jakub Forgács Správy

Trpíte duševnou poruchou? V bystrickej nemocnici pomôže pacientom NOVINKA, FOTO

Prístroj plánujú na psychiatrii využívať denne v priestoroch sanatórneho oddelenia psychiatrickej kliniky. Na čo slúži a koľko do neho investovala nemocnica?

Ilustračný obrázok k článku Trpíte duševnou poruchou? V bystrickej nemocnici pomôže pacientom NOVINKA, FOTO
2
Galéria

Na II. Psychiatrickej klinike SZU Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica od januára 2022 pomáha pacientom pri liečbe depresie a ďalších duševných porúch nový prístroj – magnetický stimulátor (RTMS). Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Na čo poslúži?

Repetitívna transkraniálna magnetická stimulácia patrí podľa jej slov medzi novšie liečebné prístupy, ktoré pomáhajú pacientom s depresívnou poruchou, s obsedantno-kompulzívnou poruchou, kognitívnymi dysfunkciami, ako aj pacientom so schizofréniou a inými psychiatrickými poruchami.

„RTMS zlepší terapeutické možnosti psychiatrickej kliniky u hospitalizovaných pacientov ako augmentačná metóda, ktorú je možné bezpečne kombinovať s farmakoterapiou a psychoterapiou mnohých psychických porúch a ktorú je možné využívať ako alternatívnu liečbu v prípade zlyhania alebo kontraindikácie iných liečebných modalít, napríklad niektorých psychofarmák alebo elektrokonvulzívnej liečby,“ vysvetľuje MUDr. Michal Patarák, PhD., prednosta II. Psychiatrickej kliniky SZU.

Viac o tom, ako nový prístroj funguje a koľko investovala nemocnica, sa dozviete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V bystrickej nemocnici pomáha pacientom magnetický stimulátor
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM