Jakub Forgács Rôzne Správy

TRADIČNÁ akcia opäť spojí Bystričanov: Deň Sásovskej uhorky láka aj na NOVINKU

Ochutnali ste už tradičnú sásovskú dobrotu? Okrem zdravej dobroty sa dočkáte aj športového dopoludnia, divadelného predstavenia a ďalších atrakcií.

Ilustračný obrázok k článku TRADIČNÁ akcia opäť spojí Bystričanov: Deň Sásovskej uhorky láka aj na NOVINKU
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Už dvanásty ročník podujatia Deň Sásovskej uhorky sa uskutoční v poslednú júlovú sobotu na futbalovom ihrisku v starej Sásovej. Obľúbené podujatie, ktoré oživuje históriu bývalej dediny Sásová a jej chýrnych uhoriek, je aj tento rok, ako jediné podujatie z mestskej časti Sásová, súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta.

Bohatý program

Deň Sásovskej uhorky (DSU) bude mať v tomto roku milú predohru, vernisáž kresieb detí z Materskej školy na Sásovskej ceste, ktorá bude v stredu 26. júla v záhrade škôlky. Do výtvarnej súťaže na tému Uhorka na kresbe prispeli deti 32 kresbami. V sobotu 29. júla výstava detských kresieb na uhorkovú tému otvorí o 14.30 hod. popoludňajšiu časť podujatia Deň Sásovskej uhorky 2023 a bude jeho ozdobou až do skončenia. Ešte predtým, dopoludnia od 9.00 do 12.00 hod., sa na futbalovom ihrisku v starej Sásovej bude športovať, konkrétne hrať loptovú hru boccia.

V úvode popoludňajšej časti podujatia si jeho návštevníci už tradične pripomenú históriu Sásovej. Tentoraz ich do nej zavedie Mikuláš Sas, ktorý zároveň odovzdá hlavnú cenu za najlepšiu kresbu v detskej výtvarnej súťaži. „Mladý comes Mikuláš Sas, zakladateľ dediny Sásová, sa na podujatí predstavil už v roku 2013. Teraz, po desiatich rokoch, prichádza už ako skúsený šľachtic, banskobystrický richtár z roku 1340. Vo svojich spomienkach bude okrem iného hovoriť aj o tom, prečo neskorý stredovek bol vrcholom dediny Sásová,“ hovorí Ján Kollár, správca Dokumentačného centra Sásová a inak potomok sásovskej uhorkárskej rodiny Lichých (Handzo), ktorý sa v dobovom kostýme predstaví ako Mikuláš Sas.

Dvanásty ročník podujatia Deň Sásovskej uhorky je venovaný najmä deťom, čo znamená, že rozhodne nemôže chýbať rozprávka. Divadlo Harry Teater zahrá deťom známy rozprávkový príbeh o tom, ako zvíťazila soľ nad zlatom, v ktorom účinkujú Juraj Haviar a Patrícia Pivolusková. Rozprávka je súčasťou sídliskových večerníčkov. A aj keď každá rozprávka má svoj koniec, touto rozprávkou sa zábava pre deti nekončí. Čakajú ich ešte zaujímavé animácie a súťaže o sladkosti či obľúbené maľovanie na tvár. O dobrú náladu sa počas celého popoludnia postará aj harmonikár Miro Figuli so speváckym kolektívom Sásovan klub.

Viac o novinke tohtoročného podujatia sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Deň Sásovskej uhorky na fotkách
8
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM