Jakub Forgács Rôzne Správy

Torty Bystričanky Zuzany pripomínajú umelecké diela: Plnila už aj kuriózne požiadavky, FOTO

Krásnou tortou na oslave nepohrdne snáď nikto. Diela Zuzany Šakovej sú však tak prepracované, že je ich až škoda zjesť.

Ilustračný obrázok k článku Torty Bystričanky Zuzany pripomínajú umelecké diela: Plnila už aj kuriózne požiadavky, FOTO
51
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Šakovej

Banskobystričanka Zuzana Šaková, rodáčka z Lastomíra v okrese Michalovce, sa pečeniu tort venuje už takmer tri roky. Hoci ju to podľa vlastných slov od mlada ťahalo, nikdy sa neodhodlala na ozajstnú tortu. Všetko sa zmenilo vo chvíli, keď ju sestra poprosila, aby jej urobila tortu na svadbu, na ktorú mala ísť. Práve vtedy to celé začalo.

Na narodeniny aj birmovky

„Najprv som piekla rodine, skúšala som to na nich. Potom si objednávali kamaráti a nakoniec aj ľudia, ktorých nepoznám,“ začala svoje rozprávanie pre spravodajský portál Dnes 24.

„Najčastejšie robím torty na narodeniny, krstiny či birmovky,“ uviedla Šaková.

Ako spomenula, torty robí buď podľa predlohy, ktorú jej zákazník pošle alebo dotvorí ešte niečo svoje, čo jej napadne a „čo sa tam, samozrejme, hodí“. Veľmi často sa podľa vlastných slov inšpiruje na internete. „Sledujem prevažne ruské cukrárky, ktoré vytvárajú umelecké diela. Taktiež čerpám inšpirácie z prírody (hory, jazerá, pníky…),“ vymenovala.

Ďalšie aktuálne správy

Bodujú rozprávkové

Torta sa podľa Šakovej nedá urobiť za jeden deň. „Výroba trvá minimálne tri. Aby bola torta chutná a pekná, potrebuje dobre odležať, vychladnúť. Keď na tortu niečo modelujem, o to je výroba dlhšia, pretože postavičky a iné modelované veci musia stvrdnúť,“ vysvetlila.

„Najobľúbenejšie a najčastejšie sú rozprávkové motívy pre deti s chuťou pribináčika či čokolády,“ spomenula tortárka. Bystričanom však podľa jej slov chutí aj raffaello krém, piña colada alebo rôzne ovocné.

Ako poznamenala, rada skúša aj nové techniky zdobenia. „Nerada ostávam len pri ovocí a kvetoch a teda častejšie robím netradičné torty ako tie klasické. Pre manžela som urobila tatranské jazero, pre záhradkára malú záhradku so stromom a potokom, manželovmu strýkovi – podplukovníkovi tortu s výložkami. Mojou špecialitou sú tiež slané torty, ktoré vyzerajú ako sladké,“ pokračovala v rozprávaní.

Splní aj kuriózne požiadavky

Nezľakne sa ani netradičných požiadaviek. „Budem robiť prasa na trojnožke a vytvárala som aj tortu na dámsku rozlúčku so slobodou, a to do detailu prepracovanú,“ podotkla Šaková s úsmevom.

Torty však nie sú jediným, čomu sa venuje. „Robievam tiež veľmi obľúbené nanuky (alebo inak pečené nanuky) alebo francúzske dezerty so zrkadlovou glazúrou,“ povedala tortárka, ktorá čas mimo pečenia trávi najradšej s rodinou a kamarátmi v prírode. „Najväčší relax je pre mňa víno a pleťová maska na tvári,“ dodala Šaková.

Zuzanine krásne torty si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Bystrická tortárka Zuzana vyrába torty od výmyslu sveta
51
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Šakovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM