Jakub Forgács Rôzne

Tesco prehovorilo o chátrajúcom bývalom obchoďáku: Medzi bystrickými strašidlami patrí k tým krajším!

Kedysi sme v ňom nakupovali, dnes tam spávajú bezdomovci. Budova a areál bývalého obchoďáku v Banskej Bystrici sú tŕňom v oku mnohých. Toto je reakcia majiteľa...

Ilustračný obrázok k článku Tesco prehovorilo o chátrajúcom bývalom obchoďáku: Medzi bystrickými strašidlami patrí k tým krajším!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi obľúbené miesto rodinných nákupov, dnes len nevyužívaná a chátrajúca budova. O tom, aký je osud bývalého banskobystrického Tesca a prečo sa na tomto mieste za roky takmer nič nezmenilo, sme vás informovali už prednedávnom. Teraz vám prinášame aj vyjadrenie zástupcu spoločnosti Tesco Stores.

„Plne chápeme obyvateľov mesta, ktorí by na mieste bývalého obchodného domu radi videli funkčný priestor. Robíme všetko preto, aby objekt čo najmenej esteticky narúšal svoje okolie a sme presvedčení, že vďaka pravidelnej údržbe a čisteniu patrí obchodný dom medzi banskobystrickými strašidlami (autobusová stanica a ďalšie), podľa rovnomennej ankety, k tým krajším a najzachovalej­ších," povedal Peter Sklenář, manažér vonkajších vzťahov spoločnosti Tesco Stores.

Objekt je na predaj

Ako ďalej uviedol, popri značných finančných nákladoch, súvisiacich s opakovaným poškodzovaním objektu vandalmi a neprispôsobivými obyvateľmi mesta, vychádzali v ústrety aj žiadostiam o podporu rôznych neziskových organizácií pôsobiacich v meste. „Prostredníctvom Nadácie Tesco sme len za predchádzajúce dva roky podporili športové aktivity, sociálne a environmentálne zamerané projekty vo výške takmer 17 000 eur. Z nich značná časť bola zameraná práve na skrášľovanie okolia a revitalizáciu detských ihrísk,“ pokračoval.

Objekt nie je podľa jeho slov využívaný na svoj pôvodný účel a aj preto je dlhodobo na predaj. „V súčasnosti rokujeme s potenciálnymi záujemcami o odpredaji tejto nehnuteľnosti. Úprimne nás však prekvapuje, že predmetom záujmu a pozornosti médií je len obchodný dom a nie neporiadok trvalého charakteru na pozemkoch priamo susediacich s obchodným domom (parkovisko, pozemok pod terasou atď.), ktoré majú iných vlastníkov,“ podotkol.

Práce vykonávajú znova a znova

„Bývalý obchodný dom nám nie je ľahostajný a pravidelne sa staráme o jeho údržbu a čistenie. Každoročne sú priebežne alebo podľa potreby na objekte a v okolí vykonávané čistiace práce, kosenie trávnatých porastov a odburinenie, oprava poškodených častí oplotenia, oprava fasády budovy, zabezpečenie objektu pred neoprávneným vstupom, odstránenie či oprava poškodených častí objektu, alebo prijatie opatrení odporúčaných našim partnerom pre BOZP,“ vymenoval hovorca.

„Bohužiaľ, objekt je opakovane poškodzovaný vandalmi a neprispôsobivými obyvateľmi mesta, a tak mnohé z prác musíme vykonávať znova a znova. Aj z tohto dôvodu sme požiadali mesto o súčinnosť a na našu žiadosť nám mesto prisľúbilo pomoc v častejšom monitoringu okolia prostredníctvom mestskej polície,“ priblížil Sklenář. Ako pokračoval, veľmi si vážia aj snahu Banskobystrického okrášľovacieho spolku. "Ten sa ponúkol v rámci dňa dobrovoľníctva vyčistiť okolie obchodného domu, ktoré je opakovane poškodzované a znečisťované práve rôznymi skupinami obyvateľov mesta. V máji tohto roku sme túto ich aktivitu materiálne podporili,“ dodal.

Bývaké Teco na Fončorde púta pozornosť
1
Galéria
Bývaké Teco na Fončorde púta pozornosť
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM