Jakub Forgács Správy

Spokojnosť ľudí s nemocnicami... Pozrite, ako pacienti oznámkovali tie bystrické!

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy spustil do testovacej prevádzky internetový portál porovnávajúci nemocnice podľa ukazovateľov kvality a efektívnosti. Kde majú najspokojnejších pacientov a ako ľudia ohodnotili nemocnice v Banskej Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Spokojnosť ľudí s nemocnicami... Pozrite, ako pacienti oznámkovali tie bystrické!
Zdroj: TASR

INEKO – Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy spustil do testovacej prevádzky internetový portál porovnávajúci nemocnice podľa ukazovateľov kvality a efektívnosti. „Portál obsahuje údaje za viac ako 60 ukazovateľov pre vyše 150 lôžkových zariadení na Slovensku, a to aj na úrovni jednotlivých oddelení resp. odborností,“ uviedol riaditeľ Ineka Peter Goliaš.

Okrem iného tam nájdete rebríčky zostavené na základe údajov zo zdravotných poisťovní, z Transparency International Slovensko, Ministerstva zdravotníctva SR, samosprávnych krajov aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa Ineka však neposkytla kompletné údaje pre ich porovnanie.

Spokojnosť pacientov

Ineko informovalo, že na základe dotazníkov zbieraných zdravotnými poisťovňami sú pacienti najspokojnejší so starostlivosťou práve v banskobystrickom Mammacentre sv. Agáty ProCare Banská Bystrica, s priemerným hodnotení, 1,08, pričom hodnotilo 65 respondetov či v bratislavskej Clinica orthopedica (priemerné hodnotenie 1,12, počet respondentov 26).

Rozdiely v spokojnosti nie sú však výrazné. „Kým najlepšie nemocnice pacienti známkujú zväčša jednotkou (ako v škole, na stupnici 1 až 5), najhoršie dostávajú zväčša dvojku. Celkovo pozitívne hodnotenie môže súvisieť aj s nízkymi očakávaniami pacientov,“ priblížil Goliaš.

A ako dopadli ďalšie banskobystrické zariadenia? Centrum pre liečbu drogových závislostí Banská Bystrica dostalo podľa Ineka priemerné hodnotenie 1,73, pričom hodnotilo 33 respondentov, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica získala priemerné hodnotenie 1,67 od 710 respondentov a Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Banská Bystrica 1,29 od 174 respondentov. Rebríček zostavil Ineko na základe dotazníkov zbieraných poisťovňami Dôvera a Union, údaje sú za roky 2010 až 2013.

Transparentnosť

Z ďalšieho zostaveného rebríčka podľa prieskumu Transparency International Slovensko (priemer 2013) je najtransparen­tnejšou nemocnicou Liptovská nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš s indexom transparentnosti 64,4%. Naopak, podľa tohto rebríčka sú najmenej transparentnými DOM Božieho milosrdenstva, Banská Bystrica (0,0%), ale napríklad aj Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša v Galante (5,4%).

Hodnotenie transparentnosti banskobystrických nemocníc je nasledovné: Centrum pre liečbu drogových závislostí Banská Bystrica má index transparentnosti 7,4%, Mammacentrum sv. Agáty ProCare, Banská Bystrica 19%, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica 46,7%, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Banská Bystrica 56,5% a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica 62%.

Foto: ilustračné

Zdroj: INEKO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM