Jakub Forgács Rôzne Správy

Skvelá správa pre bystrických cyklistov. Kedy by sa mohli dočkať novej cyklotrasy?

Jazdu po meste na bicykli využívajú mnohí Bystričania. Cyklotrasy však pod Urpínom chýbajú. Už čoskoro sa to môže zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre bystrických cyklistov. Kedy by sa mohli dočkať novej cyklotrasy?
6
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

„Banskobystričania by sa mohli už čoskoro dočkať prvej, takmer dvojkilometrovej cyklotrasy smerujúcej z Huštáku do Podlavíc. Na jej vybudovanie chce mesto okrem vlastných zdrojov využiť aj eurofondy,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová. Zámer predložiť žiadosť o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie realizácie projektu odobrili na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva aj banskobystrickí poslanci.

Chodník s osvetlením

„V minulosti mesto výstavbe cyklotrás nevenovalo veľkú pozornosť. Svedčí o tom jediný, 150-metrový úsek cyklistického chodníka, ktorý vedie od nákupného centra Europa Shopping Center po Štadión SNP na Štiavničkách. Nová cyklotrasa by sa mala napojiť na už existujúcu pred športovou halou a pokračovať popri plavárni, plážovom kúpalisku, hoteli Dixon, ulici THK až po Pestovateľskú ulicu v Podlaviciach,“ pokračovala hovorkyňa.

Umiestnenie cyklistického chodníka je riešené v zmysle Územného generelu nemotorovej dopravy. Projekt počíta s vybudovaním cyklistického chodníka, nového verejného osvetlenia či dopravného značenia. Budovanie cyklotrás je dlhodobý a zložitý proces, a to najmä z majetkovo-právneho hľadiska. Nie všetky pozemky na trase plánovaných cyklotrás vlastní totiž mesto.

„Majetkovo sa nám podarilo vysporiadať všetky pozemky, ktoré sa pod plánovanou cyklotrasou nachádzajú. Dokončili sme projektovú časť a v súčasnosti bolo vydané aj stavebné povolenie. Na základe vyhlásenej výzvy plánujeme podať projekt ku koncu júna. Ak budeme úspešní, s výstavbou by sa mohlo začať ešte v tomto roku,“ dopĺňa Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Takmer 850 000 eur

Cena stavebných prác je naprojektovaná na takmer 840 000 eur. Projekt bude v prípade jeho schválenia spolufinancovaný mestom vo výške 5 percent z celkových oprávnených výdavkov, čo predstavuje sumu približne 42 000 eur. Cieľom samosprávy je vybudovať v najbližších rokoch ďalších päť cykotrás tak, aby sa s centrom mesta spojila každá väčšia mestská časť.

„Na zvyšných päť plánovaných cyklotrás v minulosti nebola urobená žiadna projektová príprava. Ako prvé sme preto museli získať kvalitných projektantov, čo sa nám aj podarilo. Už dnes pracujú na projektovej dokumentácii pre úseky v celkovej dĺžke takmer 20 kilometrov. Pokračujeme aj v rokovaniach s vlastníkmi pozemkov a inštitúciami od ktorých potrebujeme súhlasné stanoviská. Až potom budeme môcť požiadať o vydanie stavebných povolení na realizáciu ďalších cyklotrás,“ dopĺňa Jakub Gajdošík, prvý zástupca primátora.

Foto: ilustračné

Vizualizácie nových cyklotrás v Banskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM