Jakub Forgács Rôzne Správy

Stovky Bystričanov vymenia autá za bicykle. V hre sú odmeny aj cena pre mesto

Aj vy obľubujete jazdu na dvoch kolesách? Stále môžete v Bystrici zabojovať v súťaži Do práce na bicykli. Stačí prihlásiť svoj tím!

Ilustračný obrázok k článku Stovky Bystričanov vymenia autá za bicykle. V hre sú odmeny aj cena pre mesto
32
Galéria

Tradične 1. mája odštartoval súťažná časť najväčšej kampane na podporu cyklistickej dopravy na Slovensku s názvom Do práce na bicykli. V deň jej začiatku vyrazilo do ulíc takmer 7-tisíc prihlásených cyklistov vo viac než 2-tisíc tímoch, pričom možnosť registrácie účastníkov je otvorená až do piatku 5. mája. S priebežným počtom takmer 400 súťažiacich sa kampane zúčastňuje aj Banská Bystrica, ktorej chýba len niekoľko registrovaných účastníkov k tomu, aby získala jednu z cien pre najaktívnejši­e mestá.

Kampaň Do práce na bicykli vznikla v roku 2012 práve v Banskej Bystrici a v máji v meste pod Urpínom napíše už svoju šiestu kapitolu. Celé Slovensko zažije jej štvrtý ročník, počas ktorého si budú tisíce obyvateľov krajiny počas mája evidovať svoje cesty do práce na dvoch kolesách. Kým v jej prvom celoslovensko ročníku sa do súťaže zapojilo 30 miest a obcí, tento rok je to až 74 zaregistrovaných samospráv.

Tvárou Do práce na bicykli je tento rok slovenský majster sveta Peter Sagan, ktorý počas celého obdobia registrácie motivoval obyvateľov Slovenska, aby aspoň počas mája skúsili vymeniť auto za bicykel a zoznámili sa so všetkými jeho výhodami. Pre mnohých účastníkov je však dôležitým dôvodom k účasti v kampani aj jej súťažná časť a možnosť výhry viacerých hodnotných cien v podobe elektrického bicykla, rekreačného pobytu či mestských bicyklov.

„Práve o jeden z bicyklov stále bojuje aj Banská Bystrica. Získajú ho totiž tie tri mestá, ktoré ako prvé dosiahnu počet 400 registrovaných účastníkov. Bratislava a Martin svoje bicykle už vyhrali, tretí čaká možno práve na Banskú Bystricu, keďže tá má prihlásených už viac než 380 súťažiacich,“ hovorí Štulajterová.

„Dlhé roky bola cyklistická komunita prehliadaná a kompetentní sa nezmohli na nič iné ako na prázdne sľuby. Táto kampaň dokazuje, že obyvatelia miest majú o rozvoj cyklistiky záujem a je pre nich natoľko dôležitý, že sú ochotní, aj napriek nebezpečnej dopravnej situácii na slovenských cestách, združiť sa vo veľkom a registráciou v celoslovenskom projekte podporiť myšlienku rovoja cyklodopravy. Veríme, že čím nás bude v kampani viac, tým menej budeme prehliadnuteľní,“ uzatvára Štulajterová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery auto, moto, či cyklo veteránov na bystrických Štiavničkách!

V OBRAZOCH: Bystrické parkovisko zaplnili parádne retro stroje
32
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM