Jakub Forgács Rôzne

Schyľuje sa k veľkému súboju miest: Banská Bystrica si to rozdá s Bratislavou!

Nedávno sa Banská Bystrica spojila so Zvolenom, s ktorým sú veční rivali nielen v hokeji. Teraz sa však karta obrátila a ide do tuhého. Mesto pod Urpínom si zmeria sily s Bratislavou. Nepôjde však o súboj v pravom slova zmysle. Pozrite, v čom chcú Bystričania predbehnúť ľudí z metropoly Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Schyľuje sa k veľkému súboju miest: Banská Bystrica si to rozdá s Bratislavou!
Zdroj: Dnes24.sk

Už čoskoro sa dočkáme súboja, aký sa len tak nevidí. Päste nebude treba, bude sa totiž šliapať do pedálov. O čo ide?

Kampaň Európsky týždeň mobility totiž tento rok odštartuje cyklosúbojom miest Banská Bystrica a Bratislava. V stredu 16. septembra od 15:30 do 17:30 Banskobystričania na Námestí SNP nakopnú stacionárne bicykle a pokúsia sa prebicyklovať súťažiacich v hlavnom meste.

„Z Bratislavy nás vyzvali na súboj, lebo mnoho miest sa zapája do európskej kampane Európsky týždeň mobility, čo znamená, že od 16. do 22. septembra budú vo svojich mestách okrem iného organizovať podujatia na podporu ekologických druhov dopravy v mestách. Veľký súboj je aktivita skôr na prilákanie pozornosti, jednak verejnosti, ale aj médií o túto kampaň,“ uviedla Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy, ktorá je aj národnou koordinátorkou kampane Európsky týždeň mobility.

V každom meste, v Banskej Bystrici aj v Bratislave, budú podľa slov Štulajterovej dva bicykle. Zapojiť sa bude môcť každý, kto prejaví záujem, čiže verejnosť. „Bude k tomu vytvorená aj webová stránka a telemost Banská Bystrica – Bratislava, aby sme sa online videli, ako sa k sebe približujeme, čo bude symbolizovať približovanie sa k spoločnej vízii, mať raz v jednom aj druhom meste kvalitnú, čistú, ekologickú dopravu, ktorá nemá veľké nároky na priestor, neuberá zo životného prostredia, ale zároveň je pohodlná a bezpečná pre obyvateľov,“ vysvetlila.

„Je to súťaž a budeme sa v každom meste snažiť, našľapať čo najviac. Podmienky budú rovnaké, záležať bude na obyvateľoch, koľko sa pridá a ako kto bude vládať,“ pokračovala Štulajterová so slovami, že hlavným cieľom však nebude víťazstvo, ale naozaj skôr prilákanie pozornosti, keďže ide o atraktívnu aktivitu. „Dúfame, že zažijeme hlavne veľa srandy a budeme mať príležitosť, rozprávať o dôležitosti, prehodnocovať svoje dopravné návyky,“ dodala na záver. 16. septembra zároveň na Námestí SNP odštartuje aj kampaň Týždeň dobrovoľníctva 2015.

Čítajte tiež:

Keď bryndziari spolupracujú s pažravcami… Chystá sa krásne spojenie Zvolena a Bystrice!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM