Marcel Páleš Od Vás

Rozhovor s poslancom Pirošíkom: Mojím snom sú trolejbusy v Sásovej

Čo sa deje na jednom a čo na druhom konci Bystrice? Snažíme sa vás o tom pravidelne informovať, preto sme opäť oslovili jedného z mestských poslancov. Priblížil nám dianie v mestskej časti Sásová-Rudlová.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s poslancom Pirošíkom: Mojím snom sú trolejbusy v Sásovej
Zdroj: TASR

Volebný obvod č. 7 tvoria Sásová a Rudlová. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Jakub Gajdošík, Pavol Bielik, Milan Lichý, Vlastimil Plavucha, Michal Škantár, Tomáš Novanský, Andrej Refka, Martin Turčan a Vladimír Pirošík. A práve s posledným menovaným sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice.

- Pán Pirošík, skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie.

Prioritou minulého roka bola obnova rekreačného priestoru v Sásovskej doline. Som rád, že sa to podarilo.

- …a je aj priorita na tento rok?

V tomto roku som si dal za cieľ vybudovanie „Chodníka zdravia“, t. j. novej zóny aktívneho oddychu v Jelšovom hájiku. Chodník bude obsahovať 15 cvičiacich stanovíšť zameraných na rozvoj koordinácie, sily a pohybu, a bude určený všetkým vekovým kategóriám. Chodník je už vo výstavbe, hotový bude koncom leta. Okrem toho pravidelne poskytujem Sásovčanom bezplatné právne poradenstvo. A samozrejme, spolu s ostatnými sásovskými poslancami riešime priebežne aj opravu chodníkov, výtlkov, schodísk, detských a školských ihrísk, medziblokov či skvalitňovanie sídliskového mobiliáru.

- Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode tešia, ale aj tie, ktoré vás netešia…

Netešia ma zafajčené krčmy plné tínedžerov, zničené ihriská a výklenky panelákov ukrývajúce nudiace sa deti. Každý poslanec aj primátor by si mali povinne vypočuť napr. „song hip-hopovej formácie Vlastný prejav „Spomedzi panelov“.“ Aby sa zbavili ilúzií. Naopak, radosť mám z množiacich sa „ostrovov pozitívnej deviácie“, ako sú napr. Saleziáni, komunitné centrum na Tatranskej, pobočka verejnej knižnice na Karpatskej, materské centrum, živé občianske rady, združenia, školy, …

- Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Sásová síce nemá dokonalú infraštruktúru, má ale jednu obrovskú výhodu – žije tu množstvo božích ľudí. Ľudí, pre ktorých sa svet nekončí pred dverami vlastného bytu. Ľudí, ktorí sú ochotní bez nároku na odmenu slúžiť verejnému záujmu. Sily dobra však musia viac spolupracovať. Vynikajúcou správou je preto nedávne spojenie piatich organizácií do združenia „Spoločenstvo Rudlová-Sásová“. A tiež vznikajúce hnutie mladých „urbánnych záhradkárov“.

- Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti v Sásovej-Rudlovej…

Mojím snom sú trolejbusy v Sásovej. A tiež premena Jelšového hájika na bezpečný a čistý priestor, v ktorom bude znieť džavot malých detí a kde bude aj malá cukráreň a knižnica.

- Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Zlepšovať musíme nielen „hardvér“, t. j. cesty, chodníky či parkoviská, ale tiež „softvér“, teda vzťahy. Lebo tie sú základom kvalitného života. Viac financií z mestského rozpočtu preto treba smerovať pre aktívnych občanov sídliska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM