Jakub Forgács Správy

Rooseveltka zmodernizovala jedno z pracovísk: Čakanie aj vyšetrenie bude trvať kratšie, FOTO

Pacienti, ktorých lekár odošle na zobrazovacie diagnostické vyšetrenie napríklad hrudníka, končatín, prsníkov, atď., budú v nemocnici vyšetrení najmodernejšími a presnejšími prístrojmi.

Ilustračný obrázok k článku Rooseveltka zmodernizovala jedno z pracovísk: Čakanie aj vyšetrenie bude trvať kratšie, FOTO
5
Galéria

Na Oddelení rádiológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica v priebehu roka 2022 významne zmodernizovali zobrazovacie diagnostické vybavenie. Pacientov teraz vyšetrujú na dvoch nových digitálnych röntgenoch a mamografe so sonografom. Informovala o tom hovorkyňa nemocnica Ružena Maťašeje.

Modernejšie a rýchlejšie

„Pacienti, ktorých lekár odošle na zobrazovacie diagnostické vyšetrenie napríklad hrudníka, končatín, prsníkov, atď., budú v nemocnici vyšetrení najmodernejšími a presnejšími prístrojmi. Nemocnica tak nahradila zastaranú techniku, ktorá už nespĺňala súčasné kapacitné ani technologické požiadavky. Najzásadnejšou zmenou je, že prístroje sú digitálne. Vyšetrenie trvá kratšie, zobrazenie je ostrejšie, výsledok sa ukladá do informačného systému a je možné ho posielať elektronicky, čo patrí v dnešnej dobe už k štandardu,“ uviedla Maťašeje so slovami, že pacienti ďalej ocenia, že čakanie pred RTG vyšetrením sa výrazne skrátilo.

„Som veľmi rada, že sa nám podarilo zrealizovať túto rozsiahlu investíciu do prístrojovej techniky. A aj keď patríme medzi posledné nemocnice, kde sa obnova rádiodiagnostických zariadení uskutočnila, teší ma, že vieme našim pacientom poskytnúť najmodernejšiu zdravotnú starostlivosť aj v tejto oblasti,“ uviedla Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.

Digitálny röntgen ponúka podľa slov hovorkyne, okrem digitálneho zobrazenia, mnohé nové funkcionality, ktoré významne skvalitnia diagnostiku. Kombinuje pokročilú automatizáciu, klinické nástroje a intuitívne rozhrania. Prístroj disponuje automatickým polohovaním a zarovnaním, má automatické zorné pole, nechýba ani tomosyntéza – 3D zobrazenie. Pozitívom sú aj nízke dávky žiarenia v porovnaní s CT vyšetrením, osobitná funkcia snímania mäkkého a kostného tkaniva v oblasti hrudníka a brucha. Druhý RTG prístroj je určený na základné vyšetrenia, čo umožní zvýšiť kapacitu počtu vyšetrení.

Výkonnejší mamograf

„Nový mamograf ponúka kvalitnejšie zobrazenie, presnosť, nízke dávky žiarenia a rýchlejšie zachytenie invazívnych druhov rakoviny prsníka až o 41 %,“ spomenula Maťašeje.

RTG prístroje nemocnicu stáli 750 576 EUR s DPH, ktoré nemocnica hradila z vlastných zdrojov na splátky. Výmena prístrojov si vyžiadala aj stavebné úpravy, ktoré nemocnicu stáli viac ako 133-tisíc EUR s DPH a nemocnici na ich financovanie prispel zriaďovateľ MZ SR z kapitálových výdavkov ŠR. Digitálny mamografický prístroj s príslušenstvom v sume 139 200 EUR bol hradený takisto s pomocou štátu z kapitálových výdavkov.

Nemocnica aktuálne pripravuje proces verejného obstarávania na nákup novej magnetickej rezonancie. V pláne je aj výmena CT prístroja, ktorý v nemocnici používajú od roku 2009.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Rooseveltke zmodernizovali rádiodiagnostické pracovisko
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM