Kultúra

Robotnícky dom OSLÁVI storočnicu: Ukrýva kus histórie aj množstvo zaujímavostí, FOTO

Robotnícky dom začali stavať banskobystrickí robotníci ako svoj kultúrny stánok v roku 1924. Už onedlho bude oslavovať.

Ilustračný obrázok k článku Robotnícky dom OSLÁVI storočnicu: Ukrýva kus histórie aj množstvo zaujímavostí, FOTO
6
Galéria

Kultúrne centrum Robotnícky dom v Banskej Bystri oslávi v budúcom roku 100. „narodeniny“. Na oslavu storočnice sa pripravujú jeho zamestnanci už dnes. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Plný zaujímavostí

Dodala, že sa snažia hľadať a zisťovať čo najviac zaujímavostí o jednotlivých predmetoch, ktoré sa v ňom nachádzajú. Výročie tohto kultúrneho stánku si chcú postupne pripomínať aj inými formami. Je to napríklad nový grafický prvok na programových plagátoch v podobe jedného z dvoch sklenených lustrov, ktoré sú v hlavnej sále. „Vzbudzujú u domácich i zahraničných návštevníkov obdiv a mnohí sa nás pýtajú, odkiaľ pochádzajú,“ objasnila Zuzana Kohútová z Robotníckeho domu. Zdôraznila, že sa im podarilo zistiť, že ich vyrobili v sklárni v Kamenickom Šenove v Čechách.

Kohútová uviedla, že v posledných mesiacoch zreštaurovali obraz, ktorý bol dlhé roky súčasťou Robotníckeho domu. Má názov Čítajúci robotník, ktorý v roku 1953 namaľoval Max Schurmann. „Začiatkom tohto roka ho reštaurovala Katarína Surová a prinavrátila mu podobu, akú mal kedysi,“ spomenula.

Robotnícky dom začali stavať banskobystrickí robotníci ako svoj kultúrny stánok v roku 1924. O rok neskôr, 4. októbra 1925, ho sprístupnili verejnosti. V roku 1963 ho ako jediný z robotníckych domov vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Viackrát ho obnovili, neskôr ho pre nevyhovujúci technický stav zatvorili. Po komplexnej rekonštrukcii v roku 2015 sa do neho vrátili podujatia, hudba i umenie. Zoznam kultúrnych podujatí nájdu záujemcovia na jeho oficiálnej webstránke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Robotnícky dom v Banskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM