Jakub Forgács Rôzne Správy

Proti vplyvu KOMUNISTOV bojovali aj v Smrečine: Dôkazom je AUTENTICKÉ vyhlásenie

Bystričania nemali po novembri 1989 na ružiach ustlaté a obzvlášť, ak pracovali v štátnych podnikoch. Čo sa dialo v Smrečine?

Ilustračný obrázok k článku Proti vplyvu KOMUNISTOV bojovali aj v Smrečine: Dôkazom je AUTENTICKÉ vyhlásenie
10
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Klusková

Niekdajší predseda občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu v Smrečine Pavol Katreniak nám už dávnejšie poskytol autentické vyhlásenie VPN pri štátnom podniku Smrečina Banská Bystrica, ako ich spísala začiatkom decembra 1989. „Výzva bola distribuovaná všetkým zamestnancom podniku a všetkým zamestnancom závodov. Samozrejme, že aj vtedajšiemu riaditeľovi,“ spomína Katreniak, podľa ktorého pod tlakom argumentov VPN začiatkom roka 1990 z funkcie odstúpil spolu s kádrovou námestníčkou.

Stovky exemplárov

Samotný materiál bol podľa Katreniaka výsledkom dvoch veľkých stretnutí VPN zamestnancov Smrečiny. „Preto sú v jeho závere uvedené dva dátumy 7. a 12. decembra. Nedá sa však povedať, že prvá polovica sa datuje k 7. a druhá k 12. decembru. Potom, ako sa tieto požiadavky spísali, sme vydali aj Spravodaj VPN a zrodila sa požiadavka na odstúpenie podnikového riaditeľa,“ ozrejmil.

„Tlačivo malo niekoľko stovák exemplárov. Rozmnožovali sme ho v podnikovej kopírke. Podarilo sa nám totiž získať na našu stranu jej zamestnancov, ktorí inak mali prísnu kontrolu nad rozmnožovaním materiálov,“ dodal Katreniak so slovami, že v archíve získali voskové blany, rozmnožovací papier a po dohovore s pracovníčkami kopírne to fičalo.

Autentické vyhlásenie VPN pri štátnom podniku Smrečina Banská Bystrica si môžete prečítať na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Generálny štrajk na banskobystrickom Námesti SNP v novembri 1989
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM