Jakub Forgács Správy

Proti sú mesto, kraj aj primátori: Nesúhlasia so zrušením Krajského súdu v Bystrici

Z ôsmich krajských súdov na Slovensku patrí k súdom s najväčším obvodom. Je druhým najväčším v rámci Slovenska aj z hľadiska personálneho obsadenia.

Ilustračný obrázok k článku Proti sú mesto, kraj aj primátori: Nesúhlasia so zrušením Krajského súdu v Bystrici
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Vedenie mesta Banská Bystrica rovnako ako aj zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja nesúhlasia s treťou verziou súdnej mapy z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Odmietajú zrušenie banskobystrického Krajského súdu a jeho ponechanie ako pracoviska Krajského súdu v Žiline. Spoločne deklarujú, že plánovaným krokom v zmysle reformy súdnictva a prípravou súdnej mapy sa zhorší nielen výkon spravodlivosti, ale aj prístup občanov k súdu, konania sa predĺžia a činnosť týchto súdov bude aj finančne náročnejšia. Vyzývajú poslancov Národnej rady SR, aby návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej nepodporili. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Absencia komunikácie

Krajský súd v Banskej Bystrici je podľa slov Marhefkovej plne funkčný a spĺňa všetky kritériá vrátane špecializácie, ktoré sú podkladom pre reformu súdnictva. „Z ôsmich krajských súdov na Slovensku patrí k súdom s najväčším obvodom. Je druhým najväčším v rámci Slovenska aj z hľadiska personálneho obsadenia. Je kvalitne vybavený aj po technickej stránke a komplexne zrekonštruovaný. Všetci zástupcovia banskobystrického regiónu preto so znepokojením sledujú situáciu okolo súdnictva, v zmysle ktorého tretia verzia súdnej mapy počíta práve so zrušením banskobystrického Krajského súdu,“ uviedla.

„Máme dôvod domnievať sa, že takéto rozhodnutia sú politicky motivované, a podobne ako pri reforme siete nemocníc absentuje komunikácia so samosprávami a s odbornou verejnosťou. Ide o diskrimináciu nielen Banskej Bystrice ako krajského mesta, ale aj celého regiónu. Sme toho názoru, že takéto reformy by mali ísť ruka v ruke s reformou územnosprávneho členenia a reformou verejnej správy. Zmeny sú iste potrebné, ale musia byť logické, koncepčné, koordinované, odkomunikované a podložené zmysluplnými argumentmi,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Zároveň pripomína, že z banskobystrického regiónu vytvára Vláda SR biele a prázdne miesto v srdci Slovenska aj pre doposiaľ nedoriešené investičné zámery súvisiace s budovaním severojužného prepojenia Slovenska, nedávno zrušený pripravovaný projekt rekonštrukcie Rooseveltovej nemocnice, kauzu Múzea SNP či absenciu akýchkoľvek strategických dokumentov. Zrušenie Krajského súdu v Banskej Bystrici by pocítili aj mnohí obyvatelia banskobystrického regiónu.

Pokračovanie nájdete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM